Zöld leves

Gasztro

Húsvét

Zöld leves

Antal Csilla receptje

Németországban hagyományos nagycsütörtöki fogás a zöld leves. Ezt a napot német nyelvterületen zöld csütörtöknek is nevezik. Az elnevezés kapcsán többféle elmélet is létezik, ám az bizonyos, hogy az utolsó vacsora napja kiemelt helyet foglal el a húsvéti ünnepkörben. Ehhez a leveshez tradicionálisan a tavaszi első, vadon termő zöld növényeket használják fel, például a csalánt, gyermekláncfüvet, százszorszépet, cickafarkat, vízitormát. Ezek megtisztítják a szervezetet a tél után, és friss energiával látják el az emberi testet. Fontos, hogy a növények között mindig vannak keserű ízűek is, melyek Krisztus szenvedésére emlékeztetnek bennünket. Manapság a vad növényeket gyakran helyettesítik olyan gyógynövényekkel, melyek a kertben is megteremnek, vagy üzletben kaphatóak. Ebben a változatban a medvehagyma íze dominál.

 

Hozzávalók:

  • 10 dkg bébispenót
  • 5 dkg medvehagyma
  • 5 dkg vegyes zöld fűszernövény: petrezselyem, rukkola, bazsalikom, zsázsa, metélőhagyma, csalán stb.
  • 1 újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • szerecsendió
  • bors

 

Tovább olvasok

 

A vaj és olívaolaj keverékén megfuttatjuk a felaprított újhagymát. Ezután felöntjük az alaplével, és felforraljuk. A zöld növényeket megmossuk, és durvára felaprítjuk. Az összeset az alapléhez adjuk, és nagyon alacsony lángon öt percig főzzük. Ne forraljuk erősen, így megmarad a növények intenzív íze és szép zöld színe is. Ha elkészültünk, leturmixoljuk a levest, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A végén belekeverjük a tejszínt is, majd azonnal tálaljuk.

 A cikk megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X