Zöld krémlevesek a javából

Gasztro

Zöld krémlevesek a javából

A krémlevesek mindig jól esnek, ráadásul könnyen elkészíthetők, változatosan tálalhatók. És ha megnézzük a receptet, sokszor a megmaradt zöldség, főzelék vagy köret pillanatok alatt változhat át ízletes levessé.

Zöldfűszer-krémleves

Hozzávalók

  • 1 l zöldségleves
  • 2 db könnyen szétfővő burgonya
  • őrölt bors
  • 1-1 csokor petrezselyem, kapor, snidling, bazsalikom – tetszés szerint
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejszín

Zöldfűszer-krémleves – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Elkészítés

A zöldséglevesbe belereszeljük a burgonyát és fedő alatt megfőzzük. Ha a burgonya puha, hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Néhány percnyi forralás után a tűzről lehúzzuk és merülőmixerrel pépesítjük. A tojássárgákkal elkevert tejszínre merjük. Frissen sült sajtos csigával vagy pirított zsemlekockával kínálhatjuk.

Zöldborsó-krémleves tökmaggal

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 30 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 kiskanál ételízesítő por
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • csipetnyi cukor
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg tökmag
  • ízlés szerint tökmagolaj

Elkészítés

Fél liter vizet fölforralunk. Beletesszük a zöldborsót, beleszórjuk az ételízesítő port és fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ha a borsó megpuhult, a tűzről lehúzzuk és turmixoljuk. Az olajon kissé megpirítjuk a lisztet, ráöntjük a borsós levest meg a tejet. Pici cukorral ízesítve felforraljuk. A tejszínt a tojássárgájákkal elhabarjuk a levesestálban és a forró levest rámerjük.  Szárazon illatosra pirított tökmaggal kínáljuk, és mindenki vérmérséklete szerint tökmagolajjal meglocsolhatja.

Zöldségkrémleves kapros fetagaluskával

Hozzávalók

  • 15 dkg feta sajt
  • 4 dkg vaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • néhány szál kapor
  • 60 dkg vegyes, zsenge zöldség (sárgarépa, zeller, patisszon, gyökér stb.)
  • 2 evőkanál olaj
  • só, őrölt fehérbors
  • evőkanál rizsliszt

Zöldségkrémleves kapros fetagaluskával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A vajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát.  Hozzáadjuk a villával összetört fetát, a felaprított kaprot. Jól összedolgozzuk, majd a masszából 12 kis golyót formálunk, behűtjük. A megtisztított zöldséget apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. 8 dl vízzel felöntjük, megsózzuk, ízesítjük őrölt borssal, és fedő alatt puhára főzzük. Ha a zöldségek megpuhultak a levesben, kevés meleg vízzel elkevert rizsliszttel besűrítjük, finoman átforraljuk. Botmixerrel pépesítjük és azon melegében tálaljuk úgy, hogy a tányérokba helyezzük a fetagaluskákat, arra merjük a levest.

Zöldségkrémleves kapros fetagaluskával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

„Keverd folyvást, midőn főni akar!” – Cziffray István legendás szakácskönyve

Ha valaki szeretné megismerni a magyar konyhát abból az időből, amikor még nem borította piros lé, még nem uralkodott el a pörkölt-paprikás-gulyás mesterhármasa, akkor Cziffray István szakácsmester Magyar nemzeti szakácskönyvében rá fog találni a titok nyitjára. Nem véletlenül rendeznek évek óta nagy sikerrel mesterkurzust séfeknek Cziffray István szellemében, hiszen ebben a műben olyan gyökerek vannak elrejtve, amelyekből hihetetlenül szerteágazóan, sokszínűen szökken szárba eleink főzőtudománya és ízvilága.