Zöldfűszer-krémleves
Hozzávalók
- 1 l zöldségleves
- 2 db könnyen szétfővő burgonya
- só
- őrölt bors
- 1-1 csokor petrezselyem, kapor, snidling, bazsalikom – tetszés szerint
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejszín
Zöldfűszer-krémleves – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A zöldséglevesbe belereszeljük a burgonyát és fedő alatt megfőzzük. Ha a burgonya puha, hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Néhány percnyi forralás után a tűzről lehúzzuk és merülőmixerrel pépesítjük. A tojássárgákkal elkevert tejszínre merjük. Frissen sült sajtos csigával vagy pirított zsemlekockával kínálhatjuk.
Zöldborsó-krémleves tökmaggal
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 30 dkg zsenge zöldborsó
- 1 kiskanál ételízesítő por
- 3 dl tej
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- csipetnyi cukor
- 1 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 8 dkg tökmag
- ízlés szerint tökmagolaj
Elkészítés
Fél liter vizet fölforralunk. Beletesszük a zöldborsót, beleszórjuk az ételízesítő port és fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ha a borsó megpuhult, a tűzről lehúzzuk és turmixoljuk. Az olajon kissé megpirítjuk a lisztet, ráöntjük a borsós levest meg a tejet. Pici cukorral ízesítve felforraljuk. A tejszínt a tojássárgájákkal elhabarjuk a levesestálban és a forró levest rámerjük. Szárazon illatosra pirított tökmaggal kínáljuk, és mindenki vérmérséklete szerint tökmagolajjal meglocsolhatja.
Zöldségkrémleves kapros fetagaluskával
Hozzávalók
- 15 dkg feta sajt
- 4 dkg vaj
- 1 közepes vöröshagyma
- néhány szál kapor
- 60 dkg vegyes, zsenge zöldség (sárgarépa, zeller, patisszon, gyökér stb.)
- 2 evőkanál olaj
- só, őrölt fehérbors
- evőkanál rizsliszt
Zöldségkrémleves kapros fetagaluskával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A vajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a villával összetört fetát, a felaprított kaprot. Jól összedolgozzuk, majd a masszából 12 kis golyót formálunk, behűtjük. A megtisztított zöldséget apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. 8 dl vízzel felöntjük, megsózzuk, ízesítjük őrölt borssal, és fedő alatt puhára főzzük. Ha a zöldségek megpuhultak a levesben, kevés meleg vízzel elkevert rizsliszttel besűrítjük, finoman átforraljuk. Botmixerrel pépesítjük és azon melegében tálaljuk úgy, hogy a tányérokba helyezzük a fetagaluskákat, arra merjük a levest.
Zöldségkrémleves kapros fetagaluskával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: