Gasztro

Zabpelyhes, cukkinis cipó

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 5 dkg zabpehely
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 kk. szárított oregánó
  • 7-8 dkg reszelt sajt
  • 1 egész tojás

Formázáshoz és sütéshez:

  • kevés olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A cukkinit vékonyan meghámozzuk, finom reszelőn lereszeljük. Megsózzuk, és hagyjuk állni egy keveset. A kenyérlisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a zabpehellyel, majd kifacsarjuk a cukkinit, és azt is beletesszük. Utána elkezdjük adagolni hozzá a tejfölt, majd beleszórjuk az oregánót. Megsózzuk, és hozzátesszük a többi tejfölt is.

Az egészet óvatosan összedolgozzuk. Figyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl sok ideig, mert akkor nagyon tömör, nehéz lesz a végeredmény. 

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit egy kicsit meg is olajozunk. A kezünket is bekenjük egy kicsit, rátesszük a tésztát, és cipót formázunk belőle. A tetejét is vékonyan megolajozzuk. Ezután mehet is a sütőbe! Fél óra alatt elkészül. Akkor jó, ha szép aranybarna a külseje. 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.