Hozzávalók:
A kiflihez (8 db)
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos víz
- 1,5 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- 2 kk só
- 1 ek olaj
A kenéshez: 1 egész tojás 1 evőkanál hideg vízzel elkeverve
A tepsi kikenéséhez: sertészsír
Az összeállításhoz:
- virsli
- paradicsom
- uborka
- lilahagyma
- 10 dkg trappista sajt
- Univer ketchup
- Univer majonéz
Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos vízzel, majd szobahőmérsékleten hagyjuk felfutni. Ezután hozzáadjuk a liszthez, majd a tejjel együtt elkezdjük dagasztani. Annyi tejet tegyünk még hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ezután jöhet hozzá a só és az olaj is. Ha tökéletesen simára kidolgoztuk a tésztát, és a felületén megjelennek az apró levegőbuborékok, készen is vagyunk. Ekkor letakarjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk. Mindegyik darabot megformázzuk, és a tenyerünk segítségével meggömbölyítjük. Letakarjuk, majd hagyjuk pihenni minimum 10 percet. Ezután egyesével az összes darabot óvatosan lenyomkodjuk a tenyerünk segítségével, majd feltekerjük, mintha kalácsszálat készítenénk. Ha feltekertük, kissé le is lapítjuk mindegyiket, majd kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk őket úgy, hogy sülés közben össze tudjanak nőni. Ezután hagyjuk még kelni a kifliket kb. 20 percig. Végül lekenjük a tetejüket a hideg vízzel elkevert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt pirosra sütjük őket.
Ha langyosra hűltek, összeállítjuk a wimpit. A virslit megfőzzük, a zöldségeket vékonyra feldaraboljuk. A kifliket középen bevágjuk, majd nyomunk mindegyikbe ketchupot. Jöhet rá a virsli, a zöldségek, a majonéz és a reszelt sajt.
A recept az Univer támogatásával készült.
Ajánljuk még: