Hozzávalók:
- 20 dkg vöröslencse
- 4-5 ek tahini
- ½ citrom leve
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ek őrölt gyömbér
- 1 ek őrölt kurkuma
- durvára őrölt bors
- só
- szükség esetén víz
Elkészítés:
A vöröslencsét sós vízben megfőzzük. Figyeljünk, mert gyorsan elkészül. Ezután leszűrjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A főzővízből érdemes eltenni, hogy majd azzal tudjuk hígítani a humuszt a végén, ha szükséges.
Ha a lencse langyosra hűlt, akkor késes aprítóba rakjuk, és krémesre összedolgozzuk. Ízesítjük a tahinivel, a fokhagymával, majd a fűszereket is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, majd citromlevet is facsarunk bele. Ha túlságosan sűrűnek érezzük, adunk hozzá egy keveset a főzőléből. Pirítóssal tálaljuk.