
Egy ilyen dupla élményt kár volna kihagyni annak, aki a vonatoknak és gyógynövényeknek, esetleg még a hegyeknek is szerelmese.
A Bernina-vasút az Alpok legmagasabban fekvő adhéziós vasúti pályája: az egyik legmeredekebb fogaskerék nélküli, sima súrlódáson alapuló vasút a világon.
2008 óta az UNESCO Világörökség része.

A Bernina Express piros szerelvényei hálás fotótémának bizonyulnak, svájci fotókon sokszor találkozhatunk velük. A kényelmes panoráma kocsikban utazni, ahol gyógynövényteát is szolgálnak fel, miközben az alpesi réteket és a kacsingató háromezres csúcsokat pásztázzuk, igazán nem mindennapi élmény!

Valposchiavo Graubünden tartomány napsütötte völgye, ahol a természeti szépségek találkoznak a mezőgazdaság sokszínűségével. Az egyedülálló táj a Bernina-hegység hó- és jég borította gleccservidékétől a szőlőket és gyümölcsösöket dédelgető Valtellina vidékéig, a nebbiolo bor hazájáig terjed.
Hála az éghajlati viszonyoknak, a Valposchiavo ideális gyógynövények és virágok termesztésére.
A völgyben élők már régóta a biogazdálkodásban találták meg számításukat. A hosszú völgykatlan fontos közlekedési útvonal észak és dél, Svájc és Olaszország között, így a hagyományok mellett könnyen idetalált az innováció is. Azt is mondják ez egy olaszul beszélő völgy Svájcban.

A tarka virágoktól ékes, messziről illatozó rétek karéjozzák Le Prese település képét. A falu a Poschiavói-tó északi végénél fekszik, ott, ahol a Poschiavino folyócska a tóba torkollik. Egy őskori kőomlás alakította ki a tavat, amely a vízi sportok szerelmeseit vonzza, látvány mindenkit lenyűgöz. Nyári időben a környéket különlegesen finom gyógynövényillat lengi be.

A Raselli birtokon több mint 30 éve foglalkoznak bio gyógynövények, fűszernövények és ehető virágok termesztésével. Családi vállalkozásban, gondos munkával állítják elő a kiváló minőségű teákat. A növényeket fajtától függően géppel vagy kézi munkával aratják le, és hegyi levegőn, kíméletesen szárítják meg. A szárítás hőmérséklete soha nem haladja meg a 40 fokot, így a sejtcellák szépen bezáródnak, magukban tartva a növények fontos hatóanyagait.
Szárítás után a növényi részek további feldolgozásra kerülnek, amit szükséges, felaprítanak. Összeállítják a teakeverékeket, ehhez hagyományos régi, és modern receptúrákat is felhasználnak, majd végül a csomagolóban elnyerik a végső formát, amivel majd az üzletekben találkozhatnak a vásárlók. A gondos csomagolás garantálja, hogy a növények valóban és minél hosszabb ideig megőrizzék aromájukat, a bennük rejlő gyógyító erőt. Kivételesen ügyelnek arra is, hogy a csomagolás a legkisebb környezeti terhelést jelentse, biológiailag teljesen lebomló teafiltert, tasakot és dobozt alkalmaznak.

A vezetett séta során kigyönyörködhetjük magunkat az éppen pompázó növényekben. Mindig akad valami, amit éppen teljes virágzásában találunk, hiszen május és szeptember közt van lehetőség a látogatásra. Betekinthetünk a teakészítés folyamatába, és természetesen meg is kóstolhatjuk a helyszínen. Ha szerencsénk van, akkor a gyógynövények királyával, Reto Rasellivel is összefuthatunk. Állatokban sem lesz hiány, hiszen láthatunk szabadtartású szarvasmarhákat, bárányokat legelészni, vagy éppen elheverni a füvön. A húsuk és tejük a jó levegőtől, az illatos füvektől lesz omlós és finom. A minőséghez nem is fér kétség, ezt a szigorú minőségbiztosítási szabályok és az elhivatott gazdák garantálják.
Lenyűgöző a látvány: a gyógynövénymezők körül, amerre csak a szem ellát, mindenhol égig érő hegyek kacsingatnak felénk. Szinte hívogatnak, hogy ismerjük meg őket is közelebbről! Ha hosszabban időzünk itt, akkor van is mit megnézni.
Valposchiavo a bakancsos túrázás paradicsoma. A bevállalósak több mint 250 km jelezett túraútvonalon járhatják be a környéket, egészen extrém szintkülönbségekkel.
A Tirano közelében elterülő 400 méter körüli síkság és a fölé magasodó Piz Palü 3905 méter csúcsa közt van leküzdendő meredély!

Aki pedig két keréken szereti bejárni a világot, annak az Alpok egyik legváltozatosabb tája kínál felejthetetlen túraélményt. A Valtellina völgy szőlőtől feltekerni a háromezres csúcsok közé embert próbáló feladat, ám olyan látványt nyújt, ami semmihez sem fogható.

És ha már erre járunk, nem hagyhatók ki a helyi specialitások sem.
Az itteni konyha különös ötvöződése az olasz és a graubündeni ízeknek.
Az itteni gazdák számára fontos, hogy a helyben termett alapanyagokat dolgozzák fel és ezt kínálják a vendégeiknek. Íz-felefedező túránkon kaphatunk fatüzelésű kemencében sült pizzát hamisítatlan olasz zamatokkal, és nem szabad kihagyni a Carpaccio di Breasola-t, a levegőn szárított sonkával és frissen szedett rukkolával készült előételt sem, ami egy pohár bor mellé is jól jöhet. Helyi specialitás a graubündeni árpaleves, a völgyben termett lisztből készült péksütemények, tavasszal a helyi spárga, ősszel pedig a környék erdeinek vadjai. Különleges ízkavalkádot hoz létre ez a vidék, ahol a mediterránum összeölelkezik a magashegységgel. A koronát pedig az gyógy- és fűszernövények gazdag kínálata teszi rá.

Mert itt aztán van bőven választék, akár nappali élvezeti teát, vagy egy esti, nyugodt alvást ígérő italt választunk. Egy élményekkel teli nap után a szép álom úgyis garantált.
A Bernina vasút, a Valposchiavo gyógynövényes völgy nincs elérhetetlen távolságra! Akár Olaszország felől közelíthetjük meg, hátizsákos túrámról az Alpok tetejére, már lehetett olvasni az egy.hu-n. Aki a Bernina Herb Expresszt választja, annak a svájci Chur-ig kell eljutni, ami vonattal vagy repülővel Zürichen keresztül egyszerűen megközelíthető. A piros panorámás vonatra felszállva pedig máris átadhatjuk magunkat a hegyek gyógynövényei élvezetének.
Nyitókép: 123RF
