Vöröslencse-főzelék

Gasztro

Vöröslencse-főzelék

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg vöröslencse
  • szalonnabőr

A rántáshoz:

Tovább olvasok
  • 5 dkg mangalicaszalonna
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 ek fűszerpaprika
  • kb. 1,5 dl hideg víz

Elkészítés:

A vöröslencsét alaposan átmossuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, ami bőven ellepi. Ízesítésként sót és egy kis darab szalonnabőrkét teszünk hozzá. Ezután készre főzzük. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan elkészül.

A rántáshoz a szalonnát apróra összevágjuk, majd szép lassan kipirítjuk a zsírját. Ezután hozzáadunk 1-2 gerezd felkarikázott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk, de vigyázunk, nehogy megégjen. Ezután adunk hozzá egy kanál lisztet, és szalmasárgára pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és beleszórjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, és felöntjük a hideg vízzel. Simára keverjük, és rögtön a vöröslencséhez adjuk. Kiforraljuk a főzelékből a lisztet, majd forrón tálaljuk.

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!