Vidám és vitamindús finomságok télvíz idejére

Gasztro

Vidám és vitamindús finomságok télvíz idejére

Most van itt a vitaminban gazdag déligyümölcsök ideje! Érdemes elűzni a szürkeséget a színes déligyümölcsökből készült Rubik-kockával! Édességet ajánlunk ananászból, ami vitamin is egyben. Bársonyos zselét narancsból, téli toroknyavalyákat enyhítő fűszerekkel. Finomságok gyümölcskedvelőknek.

Gyümölcssaláta-kocka sós-karamellás krokanttal

Hozzávalók:

  • 90 dkg szilárd húsú, darabolható gyümölcs (alma, körte, mangó, datolyaszilva, sárgadinnye, görögdinnye, kivi stb.)

 A krokanthoz:

  • 10 dkg darált mogyoró
  • 8 dkg barna cukor
  • 2 dkg vaj
  • 1 kiskanál só
Tovább olvasok

Először elkészítjük a krokantot. Ehhez a vajat megolvasztjuk. Beleszórjuk a barnacukrot, a sót, a darált mogyorót, majd az egészet szép halványbarnára pirítjuk. Sütőpapírra vagy zsírpapírra borítjuk, vékonyan elsimítjuk. Ha kihűlt, késes aprítógépben vagy két papír közt nyújtófával felaprítjuk.

A gyümölcsöket megtisztítjuk, és szép egyforma, 2 cm élhosszúságú kockákra daraboljuk. Tálalásnál a tányérra 9 db gyümölcskockát helyezünk, majd rá 8 darabot úgy, hogy a közepén kimaradt mélyedésbe a sós-karamellás krokantot bele lehessen kanalazni. A tetejére újból 9 db gyümölcskocka kerül – így a desszertünk egy Rubik-kockára fog hajazni –, köré dekoratívan rakhatunk még az édes morzsás krokantból. Hasonlóképpen készítjük el a többi adagot is.

Vitaminos zselécukorka

Édesség, ami vitamin is egyben! Télidőn az ananász remek vitaminforrás, a citrom, a méz és a gyömbér pedig a legjobb téli fűszereinkhez tartozik. A zselécukorka nem csak nagyon ízletes, de meghűléses betegségek esetén is nagyon jó szolgálatot tesz!

Hozzávalók:

  • 1 kisebb, szép érett ananász
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • diónyi reszelt gyömbér
  • 15 dkg méz
  • 2 csomag tortazselépor
  • 5-5 dkg porcukor és búzakeményítő

Egy körülbelül 12x20 cm-es, lapos tálat zsírpapírral kibélelünk. Az ananászt megtisztítjuk, a húsát apró kockára vágjuk, majd pépesítjük. Az ananászpépből 3 decilitert kimérünk, hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat, a gyömbért, majd a mézzel és a tortazseléporral teljesen simára elkeverjük. Lassú tűzön, szorgalmasan kevergetve forráspontig hevítjük, majd a tasakon lévő leírás szerinti ideig főzzük. A tűzről levéve addig hagyjuk hűlni, míg a teteje bőrösödni kezd, akkor az előkészített lapos tálba simítjuk és hagyjuk teljesen megdermedni (legjobb egy éjszakán át). Falatnyi négyzetekre vagy rombuszokra vágjuk, búzakeményítővel kevert porcukorban megforgatjuk, és ha teljesen megszikkadt, celofánzacskóba csomagoljuk.

Tipp: Maradék tarka csomagolópapírral bármilyen teás vagy desszertes dobozt bevonhatunk, remek cukorkás dobozzá alakíthatunk!

Zselé téli nyavalyákra

Készítsünk egy igazán aromás és vitamindús zselét, ami a reggeli kenyér mellé is finom, de a téli, meghűléses időben tesz csak igazán csodát! A fájós toroknak enyhülést nyújt bársonyossága, a bodzavirág a köhögésen segít, a vitaminok az ellenálló képességet, a gyümölcsös ízek a kedélyt is javítják: mindez egyetlen kis üvegecskében!

Hozzávalók:

  • 1 kg lédús narancs
  • 3 citrom, diónyi friss gyömbér
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • két tenyérnyi bodzavirág (vagy négy evőkanál szárított)
  • 2 dl méz
  • 50 dkg cukortakarékos befőzőcukor

A narancsok és a citromok levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért, a csokorba kötött kakukkfüvet meg a mézet. Lábosba töltjük, beleszórjuk a befőzőcukrot, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve felforraljuk. A cukor tasakján található leírás szerinti ideig főzzük, majd a tűzről levéve belemorzsoljuk a bodzavirágot és azon forrón kisebb üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk.

Tipp: Készíthetjük zselésítő szerrel is, mindig a megadott folyadékmennyiségez alkalmazkodva.