Gasztro

Vegán rakott kel

Ádám Csaba receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg kelkáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 csipet majoranna
  • 1 ek. hajdinaliszt

A töltelékhez:

  • 1 ek. olaj
  • 50 dkg gomba
  • 35 dkg brokkoli
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. vörös curreypaszta
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 30 dkg vegán tejföl
  • frissen őrölt bors
  • 14 dkg hajdina (nyers)

A tálaláshoz:

  • vegán tejfölhab

 

A kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd sós vízben leforrázzuk. Ezután leszűrjük, majd ízesítjük aprított fokhagymával, olajjal, majorannával. Egy kanál hajdinalisztet is keverünk hozzá.

A gombát lereszeljük, majd egy serpenyőben, kevés zsiradékon megpirítjuk. A hagymát finomra vágjuk, egy másik serpenyőben azt is puhára dinszteljük egy kis olajon. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a curreypasztát, a sörélesztőpelyhet és a fűszerpaprikát. Ezután elkeverjük a gombával, majd az előfőzött, felaprított brokkolit is belekeverjük. Jöhet hozzá a készre főzött hajdina, a frissen őrölt bors és só.

 

Egy kisebb sütőformát vékonyan kiolajozunk, és hajdinaliszttel is megszórjuk. Elkezdjük bele rétegezni a kelkáposztát és a tölteléket. A tetejére káposzta kerüljön, majd egy nagy adag vegán tejföl. 

160 fokos sütőben 40 percig sütjük. Fél óra után érdemes ránézni. Ha ekkor még nem pirul a tejföl, akkor emeljük fel a hőmérsékletet 180 fokra.

Ha megsült, cikkekre vágva tálaljuk egy adag tejfölhabbal és egy csipetnyi őrölt pirospaprikával.

 

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.