Vaníliakrémes máktorta citromfüves meggyzselével

Gasztro

Vaníliakrémes máktorta citromfüves meggyzselével

Igazi nyári csoda.

Hozzávalók:

Piskóta: 

Tovább olvasok
  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 2 ek mák
  • 1 ek finomliszt

Vaníliakrém:

  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1,5 dkg keményítő
  • 5 dkg cukor
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 10 dkg hideg vaj

Gyümölcszselé:

  • 50 dkg meggy
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)
  • 4-5 levél citromfű
  • 2 dkg instant zselatin

Elkészítés:

A tojások fehérjét két evőkanál cukorral fényes habbá verjük. Ezután egyenként, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájákat. Közben a mákot egy evőkanálnyi cukorral finomra, púderesre daráljuk. Ha a tojáshabunk elkészült, óvatosan ezt is beleforgatjuk a liszttel együtt. Egy 22 centiméteres tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk és kilisztezzük. Óvatosan beleöntjük a piskótatésztát, és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hiszen minden sütő más. Ha kicsit megpirul, akkor van készen. Ez a piskóta nem lesz magas, és a mák miatt az állaga is sűrűbb. Aki szeretné, liszt helyett is tehet bele még egy kanál darált mákot.

Miközben sül a tészta, elkészítjük a vaníliakrémet.

A tojássárgájákat simára keverjük a keményítővel, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csepp tejjel. A maradék tejet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett óvatosan hozzáöntjük a tojásos keveréket. Ha simára eldolgoztuk, akkor visszatesszük a tűzre, és addig forraljuk óvatosan, amíg puding sűrűségűre nem fő. Érdemes ennél a műveletnél kézi habverőt használni, úgy nem lesz csomós a végeredmény. Ha a krémünk már megfelelően sűrű, akkor a hideg vajat felkockázzuk, és hozzáadjuk. Ekkor el is zárjuk alatta a tüzet, és a vajjal teljesen simára keverjük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha a piskótánk elkészült, kivesszük a formából, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és egy rácson kihűtjük. Ha már nem meleg, akkor visszarakjuk a formába. A kapcsos tortaforma szélét érdemes folpackkal bevonni, így szépen le tudjuk majd szedni a tortáról tálaláskor. A piskótára szépen rásimítjuk a kihűlt vaníliás krémet, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük a tortát. Ha valaki vastagabb krémréteget szeretne, akkor nyugodtan készítsen dupla adagot, de szerintem úgy a legfinomabb, ha a gyümölcszselé frissítő íze dominál.

Amíg a tortánk hűl, a gyümölcszselét is előkészítjük A kimagozott meggyet egy lábosba tesszük, és elkezdjük melegíteni. Kicsit össze is nyomkodhatjuk, hogy minél előbb kiadja a levét. Ha már jó leves, akkor hozzáadjuk a cukrot. Az én meggyem nagyon jó érett volt, ezért csak nagyon kevés cukorra volt szükség hozzá. A citromfűleveleket is ekkor tesszük bele. Fontos, hogy a levét ne hagyjuk elforrni, ha jól kiengedte, akkor tegyük át az egészet egy turmixba, és addig aprítsuk, amíg olyan szép sima nem lesz az állaga, mint egy krémlevesnek. Ekkor újra kóstoljuk meg, és ha kell, akkor még ízesítsük. Nagyon jól áll neki a rum is.

Ha kész a sűrű, intenzív bordó színű leturmixolt meggyünk, akkor hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, egy kézi habverő segítségével keverjük el benne alaposan a zselatint. Ha azt látjuk, hogy elkezd kötni, akkor vegyük elő a hűtőből a tortánkat, és ezt is öntsük a tetejére szépen, egyenletesen. Ezután tegyük vissza a hűtőbe legalább két órára, hogy a gyümölcszselé teljesen meg tudjon kötni.

Tálaláskor óvatosan vegyük le a kapcsos tortaforma oldalát, és lassan húzzuk le a sütemény oldaláról a folpackot.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X