Vágott leves

Gasztro

Vágott leves

Finom és igen tartalmas leves

Hozzávalók

  • ½ kg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 4 db közepes krumpli
  • 2 db babérlevél
  • tejföl, ízlés szerint
  • zsír
  • liszt
  • pirospaprika

Levesbetét: 3-4 db főtt tojás

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk és zsíron megdinszteljük. Amikor már szép üveges, mindjárt be is rántjuk a levest. Hozzáadjuk a lisztet, rózsaszínűre pirítjuk, végül belekeverjük a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, sózzuk, beletesszük a kockára vágott sertéshúst és a babérlevelet.

Forrástól számítva 20 percet főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket. A karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, a kockára vágott zellert, burgonyát, a darabokra vágott paprikát, paradicsomot és a csokor petrezselymet. Miután pár percet főtt, belekeverjük a tejfölt. Ha kell, még sózzuk. Miután minden puhára főtt, hozzáadjuk a kockára vágott főtt tojást és egyet forralunk rajta.

Ajánljuk még:

A világosság ünnepe – a karácsony története

A történészek szerint már a harmadik század környékén ünnepelték a karácsonyt, méghozzá a Római Birodalomban. Ekkor még semmi köze nem volt a szent ünnepnek Jézus születéséhez, egy teljesen más „születésnap” adta az esemény jelentőségét: akkoriban ugyanis december 25-én tartották a Nap születésnapját. A történelem ismerői szerint a karácsonyi ünnepkör később azért került erre a napra, mert Jézus a keresztények szerint maga a világosság – így gyakorlatilag a pogány és keresztény ünnepkör összekapcsolódott.