Halmos Monika| fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író
Ritka vendég a konyhában a vadkacsa. Bár legtöbbször már nem kötjük a vadászati idényhez, hogy mikor kerüljön asztalra, mégis, ilyenkor, amikor már a fák levetették lombruhájukat, amikor megérkeztek a hideg szelek, valahogyan mindig jobban esik a vadhús. Akár vadasmártással elkészítve, akár lágyan simuló, aromákban gazdag zöldségpürével. Manapság a vadkacsáért elég a boltba menni, fagyasztott formában szinte bármikor hozzájuthatunk. Egyik kedvenc receptem igen ízletes, jó hétvégi fogás. A sütőben szépen megsülnek a madarak, de közben elkészülhet az éppen ide rímelő köret is: a káposztás cvekkedli.
Hozzávalók
2 konyhakész vadkacsa
só
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg vaj
1 közepes vöröshagyma
50 dkg vegyes leveszöldség
egész bors
borókabogyó
citromhéj
babérlevél
kakukkfű
Hirdetés
A megtisztított vadkacsákat megmossuk, sózzuk, majd gazdagon megtűzdeljük a füstölt szalonnából szelt csíkokkal. Serpenyőben a vajjal együtt felolvasztjuk az összevágott maradék füstölt szalonnát, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a megtisztított, metéltre vágott sárgarépát, gyökeret, egyéb zöldséget.
Hirdetés
Rászórjuk a fűszereket: a borsot, borókabogyót, citromhéjat, babérlevelet és kakukkfüvet, és néhány percig pirítjuk. A zöldségre rátesszük az előkészített kacsákat, és fedő alatt, saját gőzében lassan pároljuk. Ha a zöldség puha, levesszük róla a fedőt, forró sütőbe tesszük és pirosra sütjük. A megsült vadkacsákat kivesszük, a zöldségeket pürésítjük. A kacsapecsenyét feldaraboljuk, a mártással és káposztás tésztával tálaljuk.
Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!
Halmos Monika fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író
A konyhában és a kertben érzem jól magam: gyógyító füvek, ragyogó zöldségek, jóízű gyümölcsök és szép virágok társaságában. Sütök-főzök a nekem kedveseknek és népes családom gyönyörűségére, természetes virágdekorációkat komponálok. 1991 óta publikálok magazinokban, írok ételről, italról, utazásokról, világunk apró csodáiról. Cikkeimet, megjelent könyveimet saját fotóimmal illusztrálom. Szeretem járni az ország zegzugait, gyűjteni élményeket, recepteket, ízeket, illatokat, kapcsolatokat. Tapasztalataimat, tudásomat élményszerű oktatás keretében osztom meg másokkal, növénysétákon, kóstolókon, közös örömfőzésen.