Vadkacsa zöldségpüré-ágyon

Gasztro

Vadkacsa zöldségpüré-ágyon

Ritka vendég a konyhában a vadkacsa. Bár legtöbbször már nem kötjük a vadászati idényhez, hogy mikor kerüljön asztalra, mégis, ilyenkor, amikor már a fák levetették lombruhájukat, amikor megérkeztek a hideg szelek, valahogyan mindig jobban esik a vadhús. Akár vadasmártással elkészítve, akár lágyan simuló, aromákban gazdag zöldségpürével. Manapság a vadkacsáért elég a boltba menni, fagyasztott formában szinte bármikor hozzájuthatunk. Egyik kedvenc receptem igen ízletes, jó hétvégi fogás. A sütőben szépen megsülnek a madarak, de közben elkészülhet az éppen ide rímelő köret is: a káposztás cvekkedli.

Hozzávalók

  • 2 konyhakész vadkacsa
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg vaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 50 dkg vegyes leveszöldség
  • egész bors
  • borókabogyó
  • citromhéj
  • babérlevél
  • kakukkfű

A megtisztított vadkacsákat megmossuk, sózzuk, majd gazdagon megtűzdeljük a füstölt szalonnából szelt csíkokkal. Serpenyőben a vajjal együtt felolvasztjuk az összevágott maradék füstölt szalonnát, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a megtisztított, metéltre vágott sárgarépát, gyökeret, egyéb zöldséget.

Rászórjuk a fűszereket: a borsot, borókabogyót, citromhéjat, babérlevelet és kakukkfüvet, és néhány percig pirítjuk. A zöldségre rátesszük az előkészített kacsákat, és fedő alatt, saját gőzében lassan pároljuk. Ha a zöldség puha, levesszük róla a fedőt, forró sütőbe tesszük és pirosra sütjük. A megsült vadkacsákat kivesszük, a zöldségeket pürésítjük. A kacsapecsenyét feldaraboljuk, a mártással és káposztás tésztával tálaljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?