Vadkacsa zöldségpüré-ágyon
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.12.30.
Ritka vendég a konyhában a vadkacsa. Bár legtöbbször már nem kötjük a vadászati idényhez, hogy mikor kerüljön asztalra, mégis, ilyenkor, amikor már a fák levetették lombruhájukat, amikor megérkeztek a hideg szelek, valahogyan mindig jobban esik a vadhús. Akár vadasmártással elkészítve, akár lágyan simuló, aromákban gazdag zöldségpürével. Manapság a vadkacsáért elég a boltba menni, fagyasztott formában szinte bármikor hozzájuthatunk. Egyik kedvenc receptem igen ízletes, jó hétvégi fogás. A sütőben szépen megsülnek a madarak, de közben elkészülhet az éppen ide rímelő köret is: a káposztás cvekkedli.
Hozzávalók
- 2 konyhakész vadkacsa
- só
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg vaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 50 dkg vegyes leveszöldség
- egész bors
- borókabogyó
- citromhéj
- babérlevél
- kakukkfű
A megtisztított vadkacsákat megmossuk, sózzuk, majd gazdagon megtűzdeljük a füstölt szalonnából szelt csíkokkal. Serpenyőben a vajjal együtt felolvasztjuk az összevágott maradék füstölt szalonnát, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a megtisztított, metéltre vágott sárgarépát, gyökeret, egyéb zöldséget.
Rászórjuk a fűszereket: a borsot, borókabogyót, citromhéjat, babérlevelet és kakukkfüvet, és néhány percig pirítjuk. A zöldségre rátesszük az előkészített kacsákat, és fedő alatt, saját gőzében lassan pároljuk. Ha a zöldség puha, levesszük róla a fedőt, forró sütőbe tesszük és pirosra sütjük. A megsült vadkacsákat kivesszük, a zöldségeket pürésítjük. A kacsapecsenyét feldaraboljuk, a mártással és káposztás tésztával tálaljuk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?