Vacsorázz Borbás Marcsival – Sült karaj fokhagymás zöldbabbal

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival – Sült karaj fokhagymás zöldbabbal

Borbás Marcsi receptje.

Mi, akik főzünk szeretteinknek, folyton aggódunk, hogy mit is készítsünk. Hiába kérdezzük családtagjainkat, hogy mi legyen az ebéd vagy vacsora, szinte sosem érkezik rá válasz. Vagy csak annyit mondanak, hogy mindegy. De, aztán jön a kritika, hogy miért ez? Persze, ha a kedvenceket készítjük, akkor csodás minden. Na, nekem ez a mai recept a diéta kedvence, mert a férjem nagyon szereti. Persze csak a diétában!

 

Egyperces vacsora

Tovább olvasok

Hozzávalók (2 főre):

  • 30-40 dkg karaj
  • 20 dkg főtt zöldbab
  • Fokhagyma
  • 2 ek főtt rizs
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A karajt megszabadítjuk az összes hártyától, majd vékony csíkokra vágjuk. Közben az egy evőkanálnyi olajat felforrósítjuk, és jól átsütjük rajta a húscsíkokat. Először enged majd egy kis vizet, de azt teljesen pároljuk le róla, majd figyelmesen pirítsuk körbe az összes szeletkét. Nagyon gyorsan megpirul, csak néhány perc, és kész is. Amikor már majdnem elkészült, tehetünk rá egy kis fokhagymát és sót. Egy szűrőkanál segítségével szedjük ki az edényből a karajt, és egyből tegyük a maradék pörzsanyagos zsiradékba a vékony karikákra vágott fokhagymát, majd egy perc múlva a főtt zöldbabot. (Én a főzött, adalékanyagmentes konzervet, vagy az anyukám ledinsztelt-fagyasztott zöldbabját használom ilyenkor télen. Nyáron friss zöldbabot szedek, amit forrásban lévő sós vízben blansírozok öt percig, majd lecsöpögtetve öntök a forró zsiradékra.) Jól forgassuk át a babot, amíg fel nem melegszik, és keverjünk hozzá két evőkanálnyi frissen főzött rizst. Tálalhatunk, a végén pedig megszórhatjuk aprított petrezselyemmel.

Miért a zöldbab?

A zöldbab 10 dkg-onként mindössze 40 kalóriát tartalmaz, viszont magas a rostttartalma, így jól eltelít. Ezenkívül vitaminokban gazdag, B1-, B2- és C-vitaminból is jelentős mennyiséget tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a kálcium, a magnézium, a foszfor, a vas, a mangán és a vízhajtó hatású kálium is megtalálható benne. Csökkenti a magas vérnyomás tüneteit, véd a különböző kórokozók ellen, de javítja az immunrendszer működésér is. Gyulladáscsökkentő hatása szintén figyelemre méltó! Fogyasszunk tehát minél többet belőle!

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az 1. hét bevásárlólistáját itt találod
2. heti bevásárlólista: itt, 3. heti: itt, 4. heti pedig itt
 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

 

Már követem az oldalt

X