Ünnepi tojásrántotta (Kulákreggeli)

Gasztro

Ünnepi tojásrántotta (Kulákreggeli)

Bíró Lajos receptje

Hozzávalók:

  • 11 db tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 szál májas hurka
  • 4-5 ek kacsazsír
  • frissen őrölt bors
  • 4-5 karika hegyes erős paprika
  • 20 dkg gomba

A tálaláshoz:

  • 4 db főtt tojás
  • fokhagymával tűzdelt sült kacsamáj
  • különféle ízesítésű ruszlik
  • friss kovászos kenyér
  • újhagyma
  • retek
  • lilahagyma
  • sült kacsacomb
  • kacsazsír

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A májas hurkát kibontjuk, majd apróra összevágjuk. A vöröshagymát kacsazsíron megdinszteljük. Teszünk hozzá néhány karika hegyes erős paprikát. Jöhet hozzá falatnyi darabokra vágott gomba. Rövid pirítás után a májas hurka is

belekerülhet a serpenyőbe. Közben adhatunk még hozzá egy kis kacsazsírt. Gazdagon meg is borsozzuk, és sózzuk is. Ha minden szépen összepirult, akkor a tojásokat felverjük, és egy sűrű szövésű szűrőn át beleengedjük a serpenyőbe. Ezután kívülről mindig befelé toljuk az egészet egy fakanállal. Ha megsült, de még finom szottyos, akkor kiborítjuk egy nagy tálra. Köréteszünk minden finomságot, és együtt a családdal elfogyasztjuk.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.