Pünkösd idején is vannak olyan ételek, melyeket a hagyomány szerint gyakran fogyasztottak. Ilyenek például a különféle gyümölcsökkel, eperrel, cseresznyével készült sütemények. Úgy tartották, ha ilyen desszert kerül az ünnepi asztalra, akkor abban az évben szép sárga lesz a kender. Ezeket a süteményeket egyébként pünkösdi pitének is nevezik. Az egyhangú téli ételek után igazán csodálatos élmény egy harsogó, piros gyümölcsökkel teli édesség.
Hozzávalók
A tésztához:
- 3,5 dl tej
- 45 dkg finomliszt
- 3 ek sertészsír
- 1 tk só
3 dkg élesztő - 1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
A töltelékhez:
- 30 dkg cseresznye
- 10 dkg meggy
- 10 dkg cukor
- 2 ek fahéj
A szórathoz:
- 8 dkg finomliszt
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
Elkészítés
Az élesztőt egy bögre langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben a zsírt és a sót jól eldörzsöljük. Ráöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet, majd a szokásosnál kicsit lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha a tészta már elválik az edény falától, és sima a felülete, félretesszük megkelni. Közben elkészítjük a szóratot. A lisztet, a vajat és a porcukrot kézzel összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy kemény maradjon.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és óvatos mozdulatokkal kétszer akkora korongot nyújtunk belőle, mint a piteforma, amiben majd sütjük. A kizsírozott, lisztezett sütőformába úgy terítjük bele a tésztát, hogy a szélén bőven maradjon lelógó rész. A gyümölcsöket megszórjuk fahéjas cukorral, és összeforgatjuk a lereszelt szórattal. Ezután az egészet egyenletesen a tésztára rakjuk, melynek a szélét, szép hullámosan, óvatosan visszahajtjuk a pitére. Középen ne érjen össze a felhajtott tészta, látszania kell a vörös gyümölcsöknek. Készíthetjük bármilyen idénygyümölccsel, málnával, eperrel is.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Ajánljuk még: