Gasztro

Újhagymás lepénykék

Amikor az újhagymák kidugják a kis zöld periszkópjaikat a földből, az már a tavasz csalhatatlan jele. Ilyenkor mindig türelmetlen vagyok, szinte húzom a szememmel a hagymanövendékeket, hogy csak gyorsabban, csak egyre magasabbra! Amikor pedig már bőven van a hagymán mit aprítani, amikor a piacokon is már halmokban áll az újhagyma, akkor nem csak a vajas kenyér mellé kívánkoznak oda, hanem a salátákba és a sós süteményekbe is.

Hozzávalók

  • 15 dkg főtt burgonya
  • 1 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 20-25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy csomó újhagyma

A sütéshez: olaj vagy zsír

A tálaláshoz: tejföl

Elkészítés

A főtt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Fél órán át pihentetjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Azután a tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és olvasztott vajjal alaposan megkenjük. Rászórjuk az apróra vágott újhagymát, majd szorosan feltekerjük.

Finoman meghengergetjük, hogy egyenletes legyen, majd ujjnyi vastag szeletekre szeljük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Forró zsiradékban a tésztakorongok mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az elkészült lepénykéket papírtörlőn lecsöpögtetjük és azon forrón, egy-két kanál tejföl kíséretében kínáljuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: