Gasztro

Túrós pite, te pihe-puha

Túrós pite Borbás Marcsi konyhájából.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 ek zsíros tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 60 dkg túró
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • 1 rúd vanília
  • 1 ek liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag mazsola
  • 2 ek rétesliszt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztben egyenletesen eloszlatjuk a sütőport, az egészet elmorzsoljuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot. A tojások sárgájával és a tejföllel elkezdjük összegyúrni a tésztát. Közben a tejet apránként adagoljuk bele. Ha a tészta összeállt, letakarjuk, és legalább fél órát hideg helyen pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót elkeverjük a cukorral, ízesítjük citromhéjjal és vaníliával, majd a megmosott mazsolát is hozzáadjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan hozzáforgatjuk a túrós masszához.

Ha a tészta már kellőképpen hideg, akkor lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kétfelé osztjuk. Az első lapot kinyújtjuk, és kivajazott, lisztezett, közepes (38×22 cm) méretű tepsibe helyezzük. Megszórjuk egy kevés rétesliszttel, majd rásimítjuk a tölteléket. Végül a tészta másik felét is a megfelelő méretűre sodorjuk, és óvatosan a túró tetejére borítjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, ezután egyenletesen megkenjük felvert tojással. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.