Túrós pite, te pihe-puha

Gasztro

Túrós pite, te pihe-puha

Túrós pite Borbás Marcsi konyhájából.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 ek zsíros tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 60 dkg túró
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • 1 rúd vanília
  • 1 ek liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag mazsola
  • 2 ek rétesliszt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztben egyenletesen eloszlatjuk a sütőport, az egészet elmorzsoljuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot. A tojások sárgájával és a tejföllel elkezdjük összegyúrni a tésztát. Közben a tejet apránként adagoljuk bele. Ha a tészta összeállt, letakarjuk, és legalább fél órát hideg helyen pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót elkeverjük a cukorral, ízesítjük citromhéjjal és vaníliával, majd a megmosott mazsolát is hozzáadjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan hozzáforgatjuk a túrós masszához.

Ha a tészta már kellőképpen hideg, akkor lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kétfelé osztjuk. Az első lapot kinyújtjuk, és kivajazott, lisztezett, közepes (38×22 cm) méretű tepsibe helyezzük. Megszórjuk egy kevés rétesliszttel, majd rásimítjuk a tölteléket. Végül a tészta másik felét is a megfelelő méretűre sodorjuk, és óvatosan a túró tetejére borítjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, ezután egyenletesen megkenjük felvert tojással. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.