Túrós burek

Gasztro

Túrós burek

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • kb 2 dl langyos víz
  • 1 ek ecet nyújtáskönnyítőnek
  • 1 kk só
  • 1 ek zsiradék (olaj vagy zsír)

Töltelék:

  • 45 dkg Magyar Rögös Túró
  • 2 db tojás
  • 1 dl szóda

 

Tovább olvasok

 

A lisztet megszitáljuk, összedolgozzuk a vízzel, a sóval, a zsiradékkal és az ecettel, amely arra szolgál, hogy megkönnyítse a nyújtást. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd két órán át pihentessük. Ha hideg van, érdemes egy lábast felmelegíteni, és azzal betakarni. Miután megfelelő ideig pihent, a tésztánk a duplájára nő, és felhólyagosodik. Ekkor kezdhetjük meg a nyújtást. Az asztalt terítsük le egy terítővel, érdemes tartogatnunk egyet erre a célra, hiszen a nyújtáskor biztosan összezsírozzuk. Az abroszt alaposan meglisztezzük, a tésztát is megszórjuk, és az asztal közepére helyezzük. A kezünkkel kicsit elegyengetjük. Ilyenkor már érezhető, hogy jól nyúlik-e a tészta. Első lépésként sodrófával elvékonyítjuk. Egy kenőtoll segítségével olajat vagy zsírt kenünk rá – ez azért fontos, mert gyakran visszacsapódik a tészta, ám így nem fog összeragadni.

 

Ezután kézzel elkezdjük nyújtani a rétest. Emelgetjük, húzogatjuk, óvatosan, körbe-körbe járva az asztalt. Amikor elkészültünk a nyújtással, megtöltjük a rétest. A töltelékhez összekeverjük a túrót a sóval, tojással és a szódával. Megszórjuk ezzel a kinyújtott tésztát. Ezután a terítő segítségével elkezdjük feltekerni a tésztát. Csak egy vékony tekercset készítsünk, majd vágjuk is le, és tegyük egy kizsírozott tepsibe. Így folytassuk a töltést és a tekerést, míg meg nem telik a tepsi.

Előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, és 35 perc alatt pirosra sütjük.

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.