Hozzávalók
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- kb 2 dl langyos víz
- 1 ek ecet nyújtáskönnyítőnek
- 1 kk só
- 1 ek zsiradék (olaj vagy zsír)
Töltelék:
- 45 dkg Magyar Rögös Túró
- 2 db tojás
- 1 dl szóda
- só
![](/data/articles/113/1138/article-113808/turos_burek_recept_Borbas_Marcsi_1_fit_1060x10000.jpg?key=27d37ff9f870c8f749f4fd03b4ba5a34)
A lisztet megszitáljuk, összedolgozzuk a vízzel, a sóval, a zsiradékkal és az ecettel, amely arra szolgál, hogy megkönnyítse a nyújtást. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd két órán át pihentessük. Ha hideg van, érdemes egy lábast felmelegíteni, és azzal betakarni. Miután megfelelő ideig pihent, a tésztánk a duplájára nő, és felhólyagosodik. Ekkor kezdhetjük meg a nyújtást. Az asztalt terítsük le egy terítővel, érdemes tartogatnunk egyet erre a célra, hiszen a nyújtáskor biztosan összezsírozzuk. Az abroszt alaposan meglisztezzük, a tésztát is megszórjuk, és az asztal közepére helyezzük. A kezünkkel kicsit elegyengetjük. Ilyenkor már érezhető, hogy jól nyúlik-e a tészta. Első lépésként sodrófával elvékonyítjuk. Egy kenőtoll segítségével olajat vagy zsírt kenünk rá – ez azért fontos, mert gyakran visszacsapódik a tészta, ám így nem fog összeragadni.
![](/data/articles/113/1138/article-113808/turos_burek_recept_Borbas_Marcsi_4_fit_1060x10000.jpg?key=a0e7c23c85c6cd0f6741710e43e3450d)
Ezután kézzel elkezdjük nyújtani a rétest. Emelgetjük, húzogatjuk, óvatosan, körbe-körbe járva az asztalt. Amikor elkészültünk a nyújtással, megtöltjük a rétest. A töltelékhez összekeverjük a túrót a sóval, tojással és a szódával. Megszórjuk ezzel a kinyújtott tésztát. Ezután a terítő segítségével elkezdjük feltekerni a tésztát. Csak egy vékony tekercset készítsünk, majd vágjuk is le, és tegyük egy kizsírozott tepsibe. Így folytassuk a töltést és a tekerést, míg meg nem telik a tepsi.
Előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, és 35 perc alatt pirosra sütjük.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta
Ajánljuk még: