Gasztro

Torta della nonna (nagymama tortája)

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Az omlós tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 16 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 1 citrom
  • 1 csipet só
  • 1/2 tk. sütőpor

A pudinghoz:

  • 4,5 dl zsíros tej
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 púpos ek. keményítő
  • 1 púpos ek. liszt
  • 3 db tojás + 1 sárgája
  • 1 ek. vaníliapaszta

A tetejére:

  • fenyőmag

Elkészítés 

Először az omlós tésztát készítjük el. A hideg, felkockázott vajat egy robotgép üstjébe rakjuk, és összedolgozzuk a liszttel. Ezután adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, a sütőport, a citrom héját és a tojásokat. Figyeljünk, hogy ne olvasszuk meg túlságosan a vajat. Ha összeállt a tészta, frissentartó fóliába csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk legalább egy órára. Az sem árt neki, ha egy egész éjszakát pihen.

Közben elkészítjük a krémet. A tej és tejszín keverékét elkezdjük melegíteni. Közben a tojásokat és a sárgáját elkeverjük a cukorral, a liszttel és a keményítővel. A vaníliapasztát is beletesszük. Ha a tej és tejszín már intenzíven gőzöl, kimerünk belőle egy adagot, és a tojáshoz keverjük, így egyenlítjük ki a hőmérsékletet. Ezután az egészet visszaöntjük a fazékba, és közepes lángon sűrűre főzzük. Amint a keverék felforrt, és elkezd húzni, máris elzárjuk alatta a tüzet. Átöntjük egy nagyobb tálba, a felületét pedig lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön, miközben hűl.

Ha minden kihűlt, összeállítjuk a süteményt. A tészta kétharmad részét két sütőpapír között kinyújtjuk. Egy kerek, közepes méretű sütőformát kivajazunk, majd belerakjuk a tésztát, és egyenletesen eloszlatjuk benne. A kezünk segítségével megigazgatjuk, hogy a sarkokba is szépen beüljön a tészta. Ezután a perem mentén levágjuk a túllógó részeket. Az alját villával megszurkáljuk, majd beleöntjük a krémet. A maradék tésztát szintén két sütőpapír között kerekre kinyújtjuk, majd ráemeljük a sütemény tetejére. A széleket összenyomkodjuk, a felesleges részeket levágjuk. Ezután a tetejét lekenjük vízzel, és megszórjuk fenyőmaggal. 160 fokos sütőben 50 percig sütjük, majd feltekerjük a hőfokot 180 fokra, és még 10-12 percig sütjük.

Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután vágjuk fel.

A recept megjelenését a Tognana támogatta. 

Ajánljuk még:

Fekete-erdő torta

A Fekete-erdő torta igazi klasszikus sütemény, mely eredeti változatában könnyű, légies, gyümölcsös. Abban megoszlanak a vélemények, hogy meggyel vagy cseresznyével készüljön-e, nálunk ezúttal meggy került bele, mely a savassága miatt remekül illett a csokoládé és a tejszín édes ízéhez.