Töltött káposzta, ahogy Borbás Marcsi készíti

Gasztro

Töltött káposzta, ahogy Borbás Marcsi készíti

Borbás Marcsi receptje a töltött káposztához, avagy a szármához!

Hozzávalók

A töltelékhez:

  • 1 kg darált sertésdagadó
  • 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg rizs
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 tk bors
  • ízlés szerint só

+

  • 1-1,5 kg vágott savanyú káposzta
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 20-30 dkg füstölt hús (pl. csülök, tarja, vagy oldalas)

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A káposztafejet leveleire szedjük. Középről kivágjuk a vastag eret, és ha szép nagyok a levelek, akkor pont félbevágjuk őket. A vékony, átlátszó levelű káposztából a legfinomabb a töltött káposzta. Ilyenkor észre sem lehet venni a gombóc körüli káposztaburkot.

A töltelékhez egy tálban először összekeverjük a hozzávalókat.

Ezután tenyerünkre borítunk egy levelet úgy, hogy a vastagabb fele legyen az ujjunk felé, a vékonyabb pedig a csuklónk felé. A közepére helyezünk egy marék tölteléket, és az ujjunk vége felől a csuklónk felé feltekerjük a levelet. Ezután a két oldalát benyomkodjuk. Az edény aljára teszünk egy réteg szeletelt füstölt szalonnát és egy réteg apróra vágott savanyú káposztát. (Ha túl savanyú, mossuk ki kicsit hideg vízzel…) Erre körben ráhelyezzük a gombócokat, közéjük tesszük a füstölt húsokat, majd ismét gazdagon megszórjuk savanyú káposztával. Folytatjuk a rétegezést egészen addig, amíg a káposzta és a gombócok is elfogynak. A tetejére egy réteg káposzta kerül. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd feltesszük főni. Ha valaki szereti az erőset, tehet bele néhány cseresznyepaprikát is. Amikor megfőtt, rántást készítünk. Olajon, vagy zsíron megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, amelyre rászórunk egy-két evőkanál lisztet, és azt is megpirítjuk. Végül rászórunk két evőkanálnyi pirospaprikát, majd felöntjük kb. fél liter hideg vízzel. Kézi habverővel csomómentesre keverjük a rántást, és ráöntjük a káposztára. Ezután kb. öt perc alatt összeforraljuk az ízeket. Tejföllel tálaljuk.