Töltött dagadó zöldséges árpakásával

Gasztro

Töltött dagadó zöldséges árpakásával

A trójai sertéssült, a Porcus troianus az egyik legrégebbi recept, ami a római korból ránk maradt. Neve a trójai faló történetére utal, ám itt a sertést kisebb állatokkal, nyúllal, madarakkal töltötték meg, és nyárson forgatva sütötték meg. Ha nem is egy egész malacot, de egy szép dagadót elkészíthetünk római módon, gazdagon fűszerezve. A pecsenye különös ízvilágában nagy hangsúlyt kap a szardellapaszta, ami a rómaiak garumnak nevezett halszószára hajaz. Igazi, különleges hétvégi vagy ünnepi fogás!

Hozzávalók

A töltött húshoz:

  • 60 dkg sertésdagadó
  • 2 evőkanál szardellapaszta
  • 15 dkg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • 2 szikkadt zsömle
  • fél csokor petrezselyem
  • 23- gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • őrölt bors
  • rozmaring
  • édeskömény
  • 2 evőkanál zsír

A sült gombához:

  • 15 dkg apró csiperkegomba
  • 3 evőkanál olaj
  • 3-4 szál kakukkfű

A körethez:

  • 25 dkg árpagyöngy
  • 15 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 30 dkg vegyes leveszöldség
  • rozmaring

Elkészítés

A sertésdagadót felszúrjuk, szardellapasztával bedörzsöljük. A töltelékhez a zsömléket beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a finomra darált csirkehúst, sót. Petrezselyemmel, oregánóval, borssal, rozmaringgal, édesköménnyel fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A húst megtöltjük a töltelékkel, zsírral megkenjük és forró sütőben pirosra sütjük.

A gombákat megtisztítjuk, sós-kakukkfüves olajjal megkenjük, majd puhára pároljuk – esetleg nyárson, faszén felett forgatva megsütjük. A körethez az árpagyöngyöt forrásban lévő bő, sós vízbe szórjuk és lassan gyöngyözve puhára főzzük. Az olajon a finomra darált csirkehúst megpirítjuk, majd az egészen picire aprított zöldséget is hozzáadjuk, és megpároljuk. Sóval, finomra aprított rozmaringgal ízesítjük, majd a leszűrt árpagyöngyöt is beleforgatjuk. A megsült húst rövid ideig pihentetjük, majd felszeletelve tálaljuk a kakukkfüves gombával és az ízletes árpagyönggyel.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho