Hozzávalók:
- 1,5 kg sertésdagadó egyben
- 25 dkg főtt köles
- 2-3 szelet beáztatott kovászos kenyér
- 25 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 db cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3-4 tojás
- só, bors
Elkészítés:
A töltelék elkészítéséhez ledinsztelünk egy hagymát, majd rádobjuk az apróra vágott gombát, és megpirítjuk. Fontos, hogy a nedvességet a lehető legjobban elpárologtassuk belőle. A kölest 5 percig főzzük sós vízben. A sárgarépát és a cukkinit lereszeljük, ízlés szerint sózzuk, majd rövid ideig állni hagyjuk. Ezután kicsavarjuk a levét, hogy ne áztassa el a tölteléket.
Amikor a hagymás gomba lendinsztelődött, ízesítjük felaprított fokhagymával, majd hozzáadjuk a kicsavart reszelt zöldségeket, átforgatjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Ezután az egészet átrakjuk egy nagyobb keverőtálba. A kovászos kenyérből kinyomjuk a vizet, és ezt is a töltelékhez keverjük. Ekkor jöhet hozzá az előfőzött köles is. 3-4 egész tojással az egészet összedolgozzuk, és vágunk bele friss petrezselymet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A húst felnyitjuk, kívül-beül sózzuk, majd annyi tölteléket teszünk bele, amennyit még be tudunk csomagolni. Tűvel vagy pálcikával gondosan lezárjuk. A maradék töltelékből gombócokat készíthetünk, és a sütőpapírral bélelt, kevés zsírral kikent tepsibe tehetjük a hús mellé.
220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a töltött dagadót kb. 10 percre, majd a hőfokot 160 fokra visszavéve sütjük tovább, hogy a hús jól átpuhuljon. Kb. 1,5 - 2 óra sütési időre van szükség.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: