Töltött dagadó

Gasztro

Töltött dagadó

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertésdagadó egyben
  • 25 dkg főtt köles
  • 2-3 szelet beáztatott kovászos kenyér
  • 25 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db cukkini
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 tojás
  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A töltelék elkészítéséhez ledinsztelünk egy hagymát, majd rádobjuk az apróra vágott gombát, és megpirítjuk. Fontos, hogy a nedvességet a lehető legjobban elpárologtassuk belőle. A kölest 5 percig főzzük sós vízben. A sárgarépát és a cukkinit lereszeljük, ízlés szerint sózzuk, majd rövid ideig állni hagyjuk. Ezután kicsavarjuk a levét, hogy ne áztassa el a tölteléket.

Amikor a hagymás gomba lendinsztelődött, ízesítjük felaprított fokhagymával, majd hozzáadjuk a kicsavart reszelt zöldségeket, átforgatjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Ezután az egészet átrakjuk egy nagyobb keverőtálba. A kovászos kenyérből kinyomjuk a vizet, és ezt is a töltelékhez keverjük. Ekkor jöhet hozzá az előfőzött köles is. 3-4 egész tojással az egészet összedolgozzuk, és vágunk bele friss petrezselymet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A húst felnyitjuk, kívül-beül sózzuk, majd annyi tölteléket teszünk bele, amennyit még be tudunk csomagolni. Tűvel vagy pálcikával gondosan lezárjuk. A maradék töltelékből gombócokat készíthetünk, és a sütőpapírral bélelt, kevés zsírral kikent tepsibe tehetjük a hús mellé.

220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a töltött dagadót kb. 10 percre, majd a hőfokot 160 fokra visszavéve sütjük tovább, hogy a hús jól átpuhuljon. Kb. 1,5 - 2 óra sütési időre van szükség.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: