Tévhitek az ételről, aminek igenis helye van az asztalodon!

Gasztro

Tévhitek az ételről, aminek igenis helye van az asztalodon!

Fasírtot sütni nem nagy tudomány. Az ország összesfajta fasírtját felsorolni ezzel szemben jócskán az lenne…

A fasírt majd’ minden magyar háztartás visszatérő kedvence, klasszikus étele. Szeretik a gyerekek, mert finom, és szeretik a felnőttek, mert nem kell túl sokat szöszölni vele. Ugyanakkor egyre több helyen hallani, hogy a fasírt mégsem olyan jó, mert… és akkor sorolnak különböző érveket, amik közül jónéhány igencsak fals.

Oszlassunk is el néhány ilyen tévhitet!

1.     A fasírt egészségtelen.

Ez az állítás nem igaz, már csak azért sem, mert ha jó minőségű húsból készítünk fasírtot, számos tápanyaggal gazdagíthatjuk szervezetünket. Egy fasírt (pláne, ha a bő olajos sütést kiváltjuk valamilyen alternatív módszerrel, amit lentebb mutatunk), friss salátával, savanyúsággal vagy főzelékkel tálalva egyáltalán nem egészségtelen!

2.     A fasírt hizlaló

Az első állításhoz hasonlóan az sem igaz, hogy a fasírt szükségszerűen hizlaló lenne. Nem túl zsíros húsokat használva, a bő olajos sütést hanyagolva egy zöldséggel lazított fasírt igenis helyet kaphat a diétában!

3.     A fasírt unalmas

Sok klasszikus ételre rásüthetnénk, hogy unalmas – pedig a nagyrészük sem az! –, de éppen a fasírtot ilyen vádakkal támadni igen nagy butaság. Annyiféle módon variálhatjuk egy-egy fasírtos étel elkészítését; akár hozzávalóiban akár készítési metódusában, ahányhoz kedvünk szottyan. És ezt be is bizonyítjuk!

Mutatunk néhány alternatív megoldást, ami az összes tévhitre rácáfol!

 

Fasírt kétszer sütve

A Gasztroangyal öröksége

Hozzávalók:

  • 1 kg darált lapocka
  • 30 dkg vöröshagyma apróra vágva
  • 5 dkg fokhagyma apróra vágva
  • 3 dkg fűszerpaprika
  • 2 dkg só
  • 1 dkg frissen őrölt feketebors
  • 3 db tojás
  • 30 dkg pankómorzsa
  • 10 db császárzsemle
  • Csalamádé
  • Mustár
  • Házi paradicsomkrém
  • Savanyított lilahagyma
  • Zsír vagy olaj a sütéshez

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát zsíron lepirítjuk, és meghintjük fűszerpaprikával. Kihűlés után összekeverjük a darálthússal, sóval, borssal és a tojásokkal. Ezután a keverékből 10 db húsgolyót formázunk, kicsit kilapítjuk őket. Pankómorzsában megforgatjuk a húspogácsákat, majd kevés zsiradékon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.

A diétás fasírt

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 20 dkg karaj
  • 1/2 alma
  • 1 db kicsi lilahagyma
  • 3 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • Só, bors, pirospaprika

Elkészítés:

Egy apró lyukú húsdarálón ledaráljuk a 20 dkg karajt, egy fél meghámozott almával és a lilahagyma felével. Az alma lazítja a húst, viszont nem hizlal, ezért is tökéletes ebbe az ételbe. A hagyma másik felét apró kockára vágva rakjuk a húshoz. Hozzáadunk még egy egész tojást, egy teáskanálnyi fűszerpaprikát (lehet füstöltpaprika is), majd a sót és a frissen őrölt feketeborsot. Jól átkeverjük a masszát, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben hat darab lapos fasírozottat formázunk belőle. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük őket.

Az újító fasírt

Mert a jól beválton is lehet változtatni!

Hozzávalók:

  • 40 dkg  darált sertéshús
  • 20 dkg rozskenyér  
  • 20 dkg fagyasztott vaj
  • bors
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 1 tojás
  • tejszín

Elkészítés:

A vöröshagymát üvegesre dinszteljük. A kenyérbelet tejszínbe áztatjuk. A darált húst sózzuk, borsozzuk, beleütjük az egész tojást, hozzáadjuk a megdinsztelt vöröshagymát. A kenyérből kinyomkodjuk a tejszínt, azt is a húshoz adjuk és szép, simára kidolgozzuk a masszát. A legvégén belereszeljük a fagyott vajat és összeforgatjuk a masszával. Nem kell megvárni, hogy a vaj megolvadjon, mart akkor lesz igazán ízletes, ha a vaj sütés közben olvad meg a húsban. Egy serpenyőbe vajat melegítünk, a masszából fasírt méretű darabokat formázunk és mindkét oldalukat hirtelen megsütjük (nem kell átsütni, mint nálunk a fasírtot), majd egy enyhén kivajazott tepsibe helyezzük. Sütőben 200 fokon, fóliával lefedve 10 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát és újabb 5 percet sütjük, hogy szépen megpiruljon. Bármilyen téli salátával tálaljuk.

Borbás Marcsi legutóbb ebben a videóban készített fasírtot, ha nem is egészen szokványosat...

További remek recepteket pedig ebben a cikkben találsz:

***

A cikket az Agrárminisztérium és az Agrár Marketing Centrum támogatta.

A nyitókép illusztráció.