Gasztro

Tévhitek az ételről, aminek igenis helye van az asztalodon!

Fasírtot sütni nem nagy tudomány. Az ország összesfajta fasírtját felsorolni ezzel szemben jócskán az lenne…

A fasírt majd’ minden magyar háztartás visszatérő kedvence, klasszikus étele. Szeretik a gyerekek, mert finom, és szeretik a felnőttek, mert nem kell túl sokat szöszölni vele. Ugyanakkor egyre több helyen hallani, hogy a fasírt mégsem olyan jó, mert… és akkor sorolnak különböző érveket, amik közül jónéhány igencsak fals.

Oszlassunk is el néhány ilyen tévhitet!

1.     A fasírt egészségtelen.

Ez az állítás nem igaz, már csak azért sem, mert ha jó minőségű húsból készítünk fasírtot, számos tápanyaggal gazdagíthatjuk szervezetünket. Egy fasírt (pláne, ha a bő olajos sütést kiváltjuk valamilyen alternatív módszerrel, amit lentebb mutatunk), friss salátával, savanyúsággal vagy főzelékkel tálalva egyáltalán nem egészségtelen!

2.     A fasírt hizlaló

Az első állításhoz hasonlóan az sem igaz, hogy a fasírt szükségszerűen hizlaló lenne. Nem túl zsíros húsokat használva, a bő olajos sütést hanyagolva egy zöldséggel lazított fasírt igenis helyet kaphat a diétában!

3.     A fasírt unalmas

Sok klasszikus ételre rásüthetnénk, hogy unalmas – pedig a nagyrészük sem az! –, de éppen a fasírtot ilyen vádakkal támadni igen nagy butaság. Annyiféle módon variálhatjuk egy-egy fasírtos étel elkészítését; akár hozzávalóiban akár készítési metódusában, ahányhoz kedvünk szottyan. És ezt be is bizonyítjuk!

Mutatunk néhány alternatív megoldást, ami az összes tévhitre rácáfol!

 

Fasírt kétszer sütve

A Gasztroangyal öröksége

Hozzávalók:

  • 1 kg darált lapocka
  • 30 dkg vöröshagyma apróra vágva
  • 5 dkg fokhagyma apróra vágva
  • 3 dkg fűszerpaprika
  • 2 dkg só
  • 1 dkg frissen őrölt feketebors
  • 3 db tojás
  • 30 dkg pankómorzsa
  • 10 db császárzsemle
  • Csalamádé
  • Mustár
  • Házi paradicsomkrém
  • Savanyított lilahagyma
  • Zsír vagy olaj a sütéshez

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát zsíron lepirítjuk, és meghintjük fűszerpaprikával. Kihűlés után összekeverjük a darálthússal, sóval, borssal és a tojásokkal. Ezután a keverékből 10 db húsgolyót formázunk, kicsit kilapítjuk őket. Pankómorzsában megforgatjuk a húspogácsákat, majd kevés zsiradékon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.

A diétás fasírt

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 20 dkg karaj
  • 1/2 alma
  • 1 db kicsi lilahagyma
  • 3 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • Só, bors, pirospaprika

Elkészítés:

Egy apró lyukú húsdarálón ledaráljuk a 20 dkg karajt, egy fél meghámozott almával és a lilahagyma felével. Az alma lazítja a húst, viszont nem hizlal, ezért is tökéletes ebbe az ételbe. A hagyma másik felét apró kockára vágva rakjuk a húshoz. Hozzáadunk még egy egész tojást, egy teáskanálnyi fűszerpaprikát (lehet füstöltpaprika is), majd a sót és a frissen őrölt feketeborsot. Jól átkeverjük a masszát, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben hat darab lapos fasírozottat formázunk belőle. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük őket.

Az újító fasírt

Mert a jól beválton is lehet változtatni!

Hozzávalók:

  • 40 dkg  darált sertéshús
  • 20 dkg rozskenyér  
  • 20 dkg fagyasztott vaj
  • bors
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 1 tojás
  • tejszín

Elkészítés:

A vöröshagymát üvegesre dinszteljük. A kenyérbelet tejszínbe áztatjuk. A darált húst sózzuk, borsozzuk, beleütjük az egész tojást, hozzáadjuk a megdinsztelt vöröshagymát. A kenyérből kinyomkodjuk a tejszínt, azt is a húshoz adjuk és szép, simára kidolgozzuk a masszát. A legvégén belereszeljük a fagyott vajat és összeforgatjuk a masszával. Nem kell megvárni, hogy a vaj megolvadjon, mart akkor lesz igazán ízletes, ha a vaj sütés közben olvad meg a húsban. Egy serpenyőbe vajat melegítünk, a masszából fasírt méretű darabokat formázunk és mindkét oldalukat hirtelen megsütjük (nem kell átsütni, mint nálunk a fasírtot), majd egy enyhén kivajazott tepsibe helyezzük. Sütőben 200 fokon, fóliával lefedve 10 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát és újabb 5 percet sütjük, hogy szépen megpiruljon. Bármilyen téli salátával tálaljuk.

Borbás Marcsi legutóbb ebben a videóban készített fasírtot, ha nem is egészen szokványosat...

További remek recepteket pedig ebben a cikkben találsz:

***

A cikket az Agrárminisztérium és az Agrár Marketing Centrum támogatta.

A nyitókép illusztráció.