Testes, de csupa zöldséges egytálétel – bográcsban!

Gasztro

Testes, de csupa zöldséges egytálétel – bográcsban!

Hogy ne a lakást melegítsétek, főzzetek egyet odakint, ha tehetitek. Például ezt a minden jóval megpakolt egytálételt!

Hozzávalók:

  • 1 dl olaj
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg tv paprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 20 dkg szárazbab
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg gersli
  • 3 dkg édesnemes pirospaprika
  • 2 dkg só
  • 2 db babérlevél
  • 1 szál rozmaring

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy 10 literes bográcsban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a kockára vágott vöröshagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzádobjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, valamint az előző este beáztatott babot is. Ezután felöntjük hideg vízzel.

Ha már gyöngyözni kezd, beletesszük az átmosott savanyú káposztát, majd a gerslit, illetve az összes fűszert. Annyi vizet öntünk még hozzá, hogy éppen ellepje.

Ha minden hozzávaló puhára főtt, akkor már tálalhatjuk is.

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.