Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- 3,5 dkg élesztő
- ½ tk cukor
- 2 dl tejföl
- 3-4 ek fehérbor
- 1 db tojás
- 12 dkg vaj
- 2 tk só
- 40 dkg darált tepertő
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet alaposan elmorzsoljuk a vajjal, majd a tejföllel, a tojással, a felfuttatott élesztővel és a sóval elkezdjük összegyúrni. Fokozatosan hozzáöntjük a fehérbort, majd folytatjuk a dagasztást. Ha a tészta összeállt, nyújtódeszkára borítjuk, és szép simára kigyúrjuk. Letakarva, meleg helyen bő fél órát hagyjuk kelni.
Miután megkelt a tésztánk, bőségesen lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a darált tepertő felével. Sózzuk, borsozzuk, majd hajtogatjuk.
Akkor lesz szép a hajtogatás, ha a négyzet alakúra nyújtott tészta felénk eső részét a tészta kétharmadáig felhajtjuk, majd szemből a maradék egyharmadot ennek a tetejére fordítjuk. Így három réteg tészta kerül egymásra. Ezután jobbról szintén felhajtjuk a tésztát kétharmadig, és a maradék egyharmadot aláhajtjuk. Az így kapott négyzetet kicsit meglapogatjuk a kezünkkel, és betesszük húsz percre a hűtőszekrénybe pihenni. Ezt követően nagyon türelmesen ismét kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertőkrémmel, sózzuk, borsozzuk, hajtogatjuk, és ismét hideg helyen pihentetjük.
A második pihentetés után már nehéz nyújtani, vigyázzunk, hogy ne csusszanjanak szét a tésztarétegek. 1,5-2 cm vékony tésztát kell kapnunk. Egy éles, vékony pengéjű késsel berácsozzuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat tepsibe helyezzük.
Tehetünk alá sütőpapírt, de akár enyhén ki is zsírozhatjuk és lisztezhetjük a tepsink alját. Ezután újabb negyedórát kelesztjük a pogácsákat, majd felvert tojással megkenjük őket és 180 C°-os sütőben körülbelül harminc perc alatt jó pirosra sütjük.
Ajánljuk még: