Hozzávalók:
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12,5 dkg finomliszt
- 12,5 dkg tepertő
- 1/2 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1-2 ek. tejföl
- 1 csapott ek cukor
- 1 tk só
- 1 db tojássárgája
- 1 db egész tojás
- őrölt bors
A töltelékhez:
- 50 dkg véres hurka
- savanyított gyöngyhagyma ízlés szerint
Elkészítés:
A liszteket átszitáljuk, majd hozzáadjuk a ledarált sertéstepertőt. Összemorzsoljuk, majd ezután a 1/2 dl langyos tejben, a csapott evőkanál cukorral felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Jöhet bele az egész tojás és egy sárgája, illetve a só is. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható, de lágy tésztát kapjunk. Miután alaposan kidagasztottuk, letakarva hagyjuk megkelni.
Közben a véres hurkáról lehúzzuk a héját és egy tálban apróra morzsoljuk a tölteléket. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, borsot, illetve majorannát. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk és kettéosztjuk. Egy kerek sütőedényt vagy pitetálat kizsírozunk, majd az aljára fektetjük az egyik darab, vékonyra nyújtott tésztát. Egyenletesen ráterítjük a véres hurkás tölteléket, és ízlés szerinti mennyiségű gyöngyhagymát is szórunk rá. A hagymákat előtte felezzük meg. A második tésztalappal befedjük a kőttest, majd az egészet megszurkáljuk és megkenjük tojássárgájával. 190 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Ajánljuk még: