Tepertős kőttes

Gasztro

Tepertős kőttes

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg tepertő
  • 1/2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 csapott ek cukor
  • 1 tk só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • őrölt bors

A töltelékhez:

  • 50 dkg véres hurka
  • savanyított gyöngyhagyma ízlés szerint

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A liszteket átszitáljuk, majd hozzáadjuk a ledarált sertéstepertőt. Összemorzsoljuk, majd ezután a 1/2 dl langyos tejben, a csapott evőkanál cukorral felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Jöhet bele az egész tojás és egy sárgája, illetve a só is. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható, de lágy tésztát kapjunk. Miután alaposan kidagasztottuk, letakarva hagyjuk megkelni.

Közben a véres hurkáról lehúzzuk a héját és egy tálban apróra morzsoljuk a tölteléket. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, borsot, illetve majorannát. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk és kettéosztjuk. Egy kerek sütőedényt vagy pitetálat kizsírozunk, majd az aljára fektetjük az egyik darab, vékonyra nyújtott tésztát. Egyenletesen ráterítjük a véres hurkás tölteléket, és ízlés szerinti mennyiségű gyöngyhagymát is szórunk rá. A hagymákat előtte felezzük meg. A második tésztalappal befedjük a kőttest, majd az egészet megszurkáljuk és megkenjük tojássárgájával. 190 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.

 

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?