Hozzávalók (4 főre)
- 30 dkg rizs
- 1 liter hideg tej
- 2 pohár cukor
- 2 púpos ek kukoricakeményítő
- só
- tojássárgája
- 1 tk kukoricakeményítő
- 1 dl hideg tej
Elkészítés
A rizst megmossuk, majd kétszeres mennyiségű vízben előfőzzük. Fontos, hogy maradjanak egyben a szemek, de legyenek jó puhák. A főzés végén a maradék folyadékot öntsük le a rizsről.
Ezután a rizst feltesszük 1 liter hideg tejjel és egy csipet sóval főni. Két pohár cukrot is öntünk hozzá. Amíg még hideg a tej, addig beleteszünk 2 púpos evőkanál keményítőt. Fontos, hogy még ilyenkor rakjuk bele, különben a keményítő rögtön összekapja a tejet. Ezután folyamatosan kevergetjük az egészet, hogy ne égjen le a tej, és ne ragadjon le a rizs. Olyan állagúra kell főznünk, mint egy jó sűrű levest. Maradjon folyékony, ne kössön meg, hogy még folyékonyan tudjon belekerülni a sütőedénybe. Ha túl sűrűnek tűnik a keverék, önthetünk még hozzá egy kis tejet. Végül négy, nagyobb csésze nagyságú sütőedénybe osztjuk el a tejes-rizses keveréket.
A tojások sárgáját kikeverjük 1 dl hideg tejjel és 1 teáskanál keményítővel. Ezzel locsoljuk meg mindegyik adag tetejét.
A sütőedényeket egy nagyobb tepsibe állítjuk, majd öntünk alájuk egy kancsó vizet. 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a tetejük el nem kezd pirulni. A végeredménynek krémesnek kell lennie, a legfinomabb akkor, ha langyosan tálaljuk. Megszórhatjuk a végén fahéjjal is.
A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.
Ajánljuk még: