Gasztro

Tarhonya

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 8 db tojás

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tarhonya elkészítéséhez szükségünk lesz egy kisebb méretű fa dagasztóteknőre. Ebbe öntjük bele a lisztet. A tojásokat kézzel kissé felverjük, de csak annyira, hogy egynemű legyen a keverék. Ezután apránként elkezdjük adagolni a tojást a liszthez. Egy keveset rácsorgatunk a lisztre, majd elkezdjük a teknő oldalához dörzsölgetni a kezünkkel. Így kezdenek el képződni a tésztagalacsinok. Amelyik túl nagyra sikeredett, azokat tépkedjük szét, és folytassuk a dörzsölést egészen addig, amíg a tojás el nem fogy.

Kitartóan végezzük ezt a műveletet, míg ki nem alakulnak a kisebb-nagyobb tarhonyaszemek. Amikor azt látjuk, hogy van már egy nagyobb mennyiségű, megfelelő méretű tarhonyánk a teknőben, akkor egy rostán szitáljuk át.

 

A kész szemek fennmaradnak, a többi tésztát pedig tovább dörzsölgetjük a fateknő oldalához. Ezt addig folytatjuk, míg szépen lassan elfogy a tészta a teknőből. Fehér abroszon néhány óra alatt szépen kiszárad és mehet a vászonzsákba.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.