Gasztro

Szüreti süteményrecept: szőlős pite

A különböző gyümölcsös piték egyre népszerűbbek itthon is, közülük talán a legkevésbé ismert a szőlős változat. Itt az ideje, hogy minél többen kipróbáljuk. Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók

A tésztához: 

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 1-2 ek cukor

A töltelékhez: 

  • 35-40 dkg szőlő
  • 3 tojás
  • cukor
  • fahéj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat egyenletesen elmorzsoljuk az átszitált fehérlisztben. Ezután az élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a sót jól kikeverjük a langyos tejben, és az így kapott keveréket hozzáadjuk a vajas liszthez, majd szép levegős tésztává dagasztjuk.

Ha már összeállt és szép sima a tésztánk felülete, akkor egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy kicsit, majd a kivajazott tepsibe vagy piteformába helyezzük, és a kezünkkel alakítsuk ki a peremét is.

Nagyon fontos, hogy legyen pereme a tészta alapnak, mert a folyékony tölteléket meg kell majd tartania. Ha ezzel elkészültünk, letakarjuk és hagyjuk megkelni. Figyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl vastag, különben nem fog elférni a pitében a töltelék.

 

Közben a szőlőt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Ha a tészta megkelt, akkor a szőlőket egy rétegben a héjas felükkel lefelé rárakosgatjuk a tetejére, majd a maradékot egyenletesen elosztjuk a felső rétegen és az egészet alaposan megszórjuk fahéjas cukorral.

Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját habosra keverjük hat evőkanál cukorral, és összedolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjével, majd az egészet ráöntjük a gyümölcs tetejére. Elsimítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben készre sütjük.

Elkészíthetjük bármilyen idénygyümölccsel. Rebarbarával, fügével, vagy akár lecsepegtetett befőttel is nagyon finom.

Fotók: Krisztics Barbara

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.