
Az Erős Pistás reszelt torma a kedvenc szószainkat gyártó Univer legújabb terméke, melyet elsősorban füstölt, főtt és sült húsokhoz ajánlanak, ennél azonban sokkal több lehetőséget rejt.

Miért fogjuk imádni az Erős Pistás reszelt tormát?
Ulrich Tamás, az Univer Capsicum Club séfje így jellemzi az új terméket:
„Azért érdemes megkóstolni az Erős Pistás reszelt tormát, mert különleges ízélményt nyújt: megőrizte a torma karakterét, az igazi csípős tormaízt, viszont a gyümölcsös paprikaíz szelídít rajta, nem vészesen csípős. Az a fantasztikus benne, hogy egyik íz sem nyomja el a másikat, mindkettő tökéletesen tud érvényesülni ebben az új krémben.”
Az Erős Pistát sokféle ételhez használjuk, ahogy a torma is része a tradicionális magyar konyhának. Az utóbbi években ismét reneszánszát éli, többek között a világkonyha hatására, hiszen a vasabi megjelenésével és a csípős ízek térnyerésével a mi tormánk is egyre népszerűbbé vált.

Az Univer hagyományos termékpalettáján az Erős Pista és a Reszelt torma külön-külön a klasszikus ízvilágot képviselik. Az új Erős Pistás reszelt torma pedig ebből az erőből merítve mutatja meg a két alapanyagban – a paprikában és a tormában – rejlő új lehetőségeket a hagyománykövetők és a kísérletezők számára egyaránt. Kétségtelen, hogy két csípős íz találkozásából keletkező új ízharmóniák rendkívül izgalmasak, és bizonyára kizökkentenek főzési rutinunkból.

Lássuk, mi mindenhez fogyaszthatjuk, hogyan hasznosíthatjuk a konyhában az Erős Pistás reszelt tormát!
„Például a hagyományos töltött tojáshoz a tojás sárgáját pástétommal szoktuk kikeverni, azt töltjük bele a tojáskelyhekbe. Én biztos, hogy tennék ebbe a töltelékbe egy jó kanányi Erős Pistás reszelt tormát is: különlegessé teszi. De el tudom képzelni a sonkatekercsben is, hiszen amúgy is húsokhoz ajánljuk elsősorban a tormát is, de az Erős Pista is húsok mellett fogy leginkább.
Nagyon sokféleképpen fel tudjuk használni: szendvicsekben, salátákban éppúgy, mint levesekben, szószokban, húsok ízesítésénél, de ennél merészebbek is lehetünk, hiszen desszertet is ízesíthetünk vele”
– mondja a Capsicum Club séfje, aki kísérletezésre bátorít mindenkit.

„Nagy kedvencem a tormás majonéz, amit szendvicskrémekbe szoktam használni, és az Erős Pistás reszelt torma is kiváló erre: a szendvics alapja vajkrém, amire jöhet a füstölt tarja, majd ezt megkenem Erős Pistás reszelt tormával – ez isteni! De én a zellerkrémlevesbe vagy a fekete gyökér levesbe is tennék belőle, hiszen
ez a krém nem tolakodik, harmóniái szépen kísérik az étel alapízeit.
Kifejezetten kísérletezésre csábító újdonság, amit nemcsak húsvétkor látunk szívesen az asztalon, hiszen egész évben jól tudunk gazdálkodni vele a konyhában” – teszi hozzá Ulrich Tamás.

Mitől olyan izgalmas egy új csípős íz?
A csípős a 2000-es évek óta reneszánszát éli – ezt a trendet is a világkonyha erősítette fel, de valljuk be: mi, magyarok mindig is rajongtunk a csípős paprikáért és a tormát is becsben tartottuk. Húsvétkor kiváltképp, bár régi, hagyományos receptjeink közül sokan nem csak a tormás húst, de a tomalevest, a tormaszószt és a libasültet is szeretjük, tormával. A keleti – indiai, kínai –, a nyugati – főként az amerikai – és a balkáni konyha hatására nálunk is egyre népszerűbbek lettek a csípős zöldségek és fűszerek és a csípős ételek. A csípős ugyanis egyszerre merész és – mértékkel – egészséges, így a reformkonyha hívei is szeretik.
Egy ilyen sokszínű ételízesítő krém pedig természetesen illik bele ebbe a trendbe. Ulrich Tamás, a Capsicum Club séfje maga is szívesen kísérletezik az Erős Pistás reszelt tormával: „Egy új szendvics ötletemet is megosztom, ami tojáskrémmel és lazaccal készül: a lazacot bepácolom lime-mal, lepréselem, a tojáskrémet pedig Erős Pistás reszelt tormával keverem ki – ez jön a tetejére. Nagyon jól variálható, ínyencek és a hagyományos ízek kedvelői számára is jól értelmezhető harmóniákat nyújt az Erős Pistás reszelt torma. Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy kísérletezzenek vele bátran – nem csak húsvétkor!”

Az ünnepre viszont éppen jól jön egy új, izgalmas íz, amelyet jól tudunk variálni a húsvét két legfontosabb alapanyagával: a sonkával és a tojással.
Nyitókép: 123RF
A cikk megjelenését az Univer támogatta.
