Szőlőlevélben sült sajtos zöldség-jófalat

Gasztro

Szőlőlevélben sült sajtos zöldség-jófalat

Érdemes zsenge, friss szőlőleveleket szedni a kertből. Nem csak a jól ismert töltikének, vagy mazsolás rizzsel, törökösen elkészítve remek, de csomagolhatunk bele zöldséges egyveleget is. Hogy azután amikor sütni kezdjük, a hozzáadott sajttal eggyéolvadva olyan ízbéli gyönyörűséggé ötvöződjön, hogy mindenki megnyalhassa mind a tíz ujját utána! Az első szabadtűzi élményeinkből nem maradhat el ez a zöldséges finomság sohasem.

Hozzávalók

  • 16 db zsenge, permetezetlen szőlőlevél
  • 1 dl olaj
  • 40 dkg sárgarépa
  • 40 dkg zeller
  • 20 dkg reszelt sajt
  • borsikafű

 

Tovább olvasok

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A megtisztított zöldségeket lereszeljük, reszelt sajttal, sóval, borsikafűvel összekeverjük, majd 8 részre osztjuk és gombócokká gyúrjuk. A szőlőleveleket leforrázzuk, kettőt-kettőt olajozott alufóliára fektetünk. A közepére helyezünk egy sajtos-zöldséges gombócot, kissé ellapítjuk, a szőlőlevelekbe becsomagoljuk, végül az alufóliába göngyöljük. Faszénparázs felett, grillrácson 10-15 perc alatt megsütjük. Készíthetjük természetesen tepsiben is, sütőben sütve is

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ha később is szeretnénk elkészíteni ezt a fogást, tegyünk el zsenge szőlőlevelet üvegben! A kiválogatott, megmosott leveleket nyomkodjuk bele szorosan kisebb, széles szájú üvegekbe, töltsük fel sós vízzel. Az üvegeket gondosan zárjuk le, és hőkezeléssel tartósítsuk. Vagyis állítsuk vízzel telt lábosba, és a forrástól számítva 20 percig, csöndes gyöngyözéssel, fedő alatt gőzöljük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho