Hozzávalók
A húshoz:
- 1,5 kg sertéstarja
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1,5 dl szójaszósz
- chilipaprika ízlés szerint
A mártáshoz:
- 2-3 szál újhagyma
- 3-4 csillagánizs
- ¼ szerecsendió
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 szem koktélparadicsom
- 2 dl alaplé
- 5-6 szem szilva
Elkészítés
Főzés előtt legalább egy órával pácoljuk be a húst. Ehhez a tarját a hús rostjaira merőlegesen daraboljuk fel, majd öntsük rá a durvára vágott fokhagymát, a mozsárban megtört chilit és a szójaszószt. Jól forgassuk át.
A mártáshoz az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd kevés olívaolajon megfuttatjuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket és a feldarabolt fokhagymát. Amikor minden lepirult, egy evőkanálnyi cukrot is szórunk rá. Amikor a cukor karamellizálódni kezd, jöhet a feldarabolt paradicsom. Ezzel is átforgatjuk.
Közben a húst újra elővesszük, és a pácléből kivéve szintén az edénybe rakjuk. Jól átpirítjuk. Ezután ráöntjük a húsokról visszamaradt páclevet, majd az alaplevet. Felforraljuk, lefedjük, és betesszük a 160 fokos sütőbe. Ha a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a felszeletelt szilvát, és tovább sütjük, míg teljesen meg nem sül. Közben kóstoljuk, meg, és ha szükséges, adjunk hozzá sót. Vigyázzunk, a szójaszósz is sós!
A kész ételt rizzsel tálaljuk.
Marcsi ezt a receptet így készítette el: