Szilvával sült tarja

Gasztro

Szilvával sült tarja

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A húshoz:

  • 1,5 kg sertéstarja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1,5 dl szójaszósz
  • chilipaprika ízlés szerint

A mártáshoz:

  • 2-3 szál újhagyma
  • 3-4 csillagánizs
  • ¼ szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem koktélparadicsom
  • 2 dl alaplé
  • 5-6 szem szilva

Elkészítés

Főzés előtt legalább egy órával pácoljuk be a húst. Ehhez a tarját a hús rostjaira merőlegesen daraboljuk fel, majd öntsük rá a durvára vágott fokhagymát, a mozsárban megtört chilit és a szójaszószt. Jól forgassuk át.

A mártáshoz az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd kevés olívaolajon megfuttatjuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket és a feldarabolt fokhagymát. Amikor minden lepirult, egy evőkanálnyi cukrot is szórunk rá. Amikor a cukor karamellizálódni kezd, jöhet a feldarabolt paradicsom. Ezzel is átforgatjuk.

Közben a húst újra elővesszük, és a pácléből kivéve szintén az edénybe rakjuk. Jól átpirítjuk. Ezután ráöntjük a húsokról visszamaradt páclevet, majd az alaplevet. Felforraljuk, lefedjük, és betesszük a 160 fokos sütőbe. Ha a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a felszeletelt szilvát, és tovább sütjük, míg teljesen meg nem sül. Közben kóstoljuk, meg, és ha szükséges, adjunk hozzá sót. Vigyázzunk, a szójaszósz is sós!

A kész ételt rizzsel tálaljuk.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.