Szálkamentes fogások halból

Gasztro

Szálkamentes fogások halból

Könnyű, ízletes és tápláló: halat enni nem csak böjtben érdemes, de most szezonja is van. A magyar ember hagyományosan szereti a halételeket, de sok családban csak azért kerül ritkábban az asztalra, mert tartunk a szálkától. Következzen néhány olyan halas fogás, amelyek könnyen elkészíthetők, és garantáltan szálkamentesek!

Magyaros halgombócleves

Hozzávalók

  • 1 kg-os ponty
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • paprika és paradicsom
  • só, pirospaprika
  • ízlés szerint 1-2 cseresznyepaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 tojás
  • 1 zsömle
  • 2 evőkanál liszt
  • csipetnyi reszelt szerecsendió

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, megsózzuk és fél órán át állni hagyjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. Vízzel felengedjük, beletesszük a haldarabokat, a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát, majd annyi vízzel engedjük föl, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a hal teljesen megpuhul, a húsa leválik a csontokról. Leszűrjük, a halhúst a csontokról lefejtjük és apróra vagdaljuk. A tojásokkal, a beáztatott zsemlével alaposan összedolgozzuk, szerecsendióval fűszerezzük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. A hal főzőlevét felforraljuk, és a gyöngyöző hallevesbe a masszából gyúrt diónyi gombócokat főzünk. Azon melegében tálaljuk, tányérjában ki-ki tovább tüzesítheti cseresznyepaprikával. 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Halfasírt salátával

Hozzávalók

50 dkg bőr- és szálkamentes halfilé

  • 1 közepes vöröshagyma
  • reszelt szerecsendió
  • fél csokor petrezselyem
  • 4-5 evőkanál zabpehely                    
  • 3 tojásfehérje
  • 6 dkg vaj
  • a salátához: 15 dkg savanyú uborka
  • néhány szál kapor
  • 5 dkg majonéz

Elkészítés

A halhúst a hagymával együtt kétszer ledaráljuk. A darált halhúst megsózzuk, a szerecsendióval meg a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. Hozzáadjuk a zabpelyhet, jól összegyúrjuk, és legalább fél órán át pihentetjük, amíg a zabpehely megdagad. Nedves kézzel pogácsákat formálunk belőle, amelyeket zabpehelybe is forgathatunk. Sütőpapírral borított tepsibe rakosgatjuk, minden kis pogácsa tetejére egy-egy borsónyi vajat ültettünk. Forró sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Közben az uborkát kockára vágjuk, a felaprított kaporral meg a majonézzel összedolgozzuk, tálalásig behűtjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Halgombócok napraforgómaggal

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 50 dkg tengeri halfilé
  • 2 zsömle
  • 4 dkg vaj
  • 2 tojás
  • só, őrölt bors
  • szerecsendió
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg napraforgómag

Elkészítés

A halhúst a beáztatott, majd kinyomkodott zsömlével együtt ledaráljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, az egész tojásokkal, és a finomra aprított petrezselyemmel összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formálunk, és a felforrósított olajon rázogatva körös-körül pirosra sütjük. Eközben egy másik serpenyőben a vajon megpirítjuk a napraforgómagot. Beleforgatjuk a halgombócokat és máris tálaljuk. Salátával könnyű, különleges fogás.