Magyaros halgombócleves
Hozzávalók
- 1 kg-os ponty
- 1 nagyobb vöröshagyma
- paprika és paradicsom
- só, pirospaprika
- ízlés szerint 1-2 cseresznyepaprika
- 2 evőkanál olaj
- 2 tojás
- 1 zsömle
- 2 evőkanál liszt
- csipetnyi reszelt szerecsendió
Elkészítés
A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, megsózzuk és fél órán át állni hagyjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. Vízzel felengedjük, beletesszük a haldarabokat, a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát, majd annyi vízzel engedjük föl, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a hal teljesen megpuhul, a húsa leválik a csontokról. Leszűrjük, a halhúst a csontokról lefejtjük és apróra vagdaljuk. A tojásokkal, a beáztatott zsemlével alaposan összedolgozzuk, szerecsendióval fűszerezzük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. A hal főzőlevét felforraljuk, és a gyöngyöző hallevesbe a masszából gyúrt diónyi gombócokat főzünk. Azon melegében tálaljuk, tányérjában ki-ki tovább tüzesítheti cseresznyepaprikával.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Halfasírt salátával
Hozzávalók
50 dkg bőr- és szálkamentes halfilé
- 1 közepes vöröshagyma
- só
- reszelt szerecsendió
- fél csokor petrezselyem
- 4-5 evőkanál zabpehely
- 3 tojásfehérje
- 6 dkg vaj
- a salátához: 15 dkg savanyú uborka
- néhány szál kapor
- 5 dkg majonéz
Elkészítés
A halhúst a hagymával együtt kétszer ledaráljuk. A darált halhúst megsózzuk, a szerecsendióval meg a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. Hozzáadjuk a zabpelyhet, jól összegyúrjuk, és legalább fél órán át pihentetjük, amíg a zabpehely megdagad. Nedves kézzel pogácsákat formálunk belőle, amelyeket zabpehelybe is forgathatunk. Sütőpapírral borított tepsibe rakosgatjuk, minden kis pogácsa tetejére egy-egy borsónyi vajat ültettünk. Forró sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Közben az uborkát kockára vágjuk, a felaprított kaporral meg a majonézzel összedolgozzuk, tálalásig behűtjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Halgombócok napraforgómaggal
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 50 dkg tengeri halfilé
- 2 zsömle
- 4 dkg vaj
- 2 tojás
- só, őrölt bors
- szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl olaj
- 10 dkg napraforgómag
Elkészítés
A halhúst a beáztatott, majd kinyomkodott zsömlével együtt ledaráljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, az egész tojásokkal, és a finomra aprított petrezselyemmel összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formálunk, és a felforrósított olajon rázogatva körös-körül pirosra sütjük. Eközben egy másik serpenyőben a vajon megpirítjuk a napraforgómagot. Beleforgatjuk a halgombócokat és máris tálaljuk. Salátával könnyű, különleges fogás.