Hozzávalók
- 40 dkg sült tök
- 1 db tojás
- 9 dkg rögös túró
- 5 dkg tejföl
- 20 dkg finomliszt
- só
- 5 db zsályalevél
- szeletelt mandula
- 20 dkg vaj
- a sütéshez olívaolaj és vaj
Elkészítés
A sütőtököt feldaraboljuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokon megsütjük. Miután kihűlt, villával áttörjük, majd összedolgozzuk a tojással, a tejföllel, a túróval és a liszttel. Először kb. 10 dkg liszttel keverjük el, majd annyit adjunk még hozzá, hogy lágy, könnyű, de formázható tésztát kapjunk. A felhasznált tök szárazanyag-tartalma meghatározó a hozzáadott liszt mennyiségénél.
Az összegyúrt masszából szakítsunk kisebb darabokat, és egy lisztezett deszkán sodorjunk belőle rudakat. Ezután vágjuk kisebb darabokra ezeket. Közben süssünk ki egy adag vajat. A megformázott gnocchikat vaj és olaj keverékében süssük ki. A forró zsiradékban kis adagokban, lassú tűzön kezdjük kisütni a gnocchikat. Mindkét oldalukat süssük át, amíg meg nem pirulnak. A sült vajban enyhén süssük át a zsályaleveleket is. Tálalás előtt az elkészült gnocchikat locsoljuk meg a karamellizált barna vajjal, helyezzük a tetejére az enyhén átsült zsályaleveleket és szórjuk meg az egészet szeletelt mandulával és egy kis pehelysóval.