Sült malac póréhagyma-salátával
Olvasási idő: 2 perc

Sült malac póréhagyma-salátával

Hancsik Edit receptje

Hozzávalók

  • 1 egész malac
  • bors

Póréhagyma-saláta:

  • 2 szál póréhagyma
  • 40 dkg főtt kukorica
  • 45 dkg rögös túró
  • 3-4 ek borecet
  • tökmagolaj

A tálaláshoz:

  • Héjában sült burgonya

Elkészítés

A malacot egy nagy sütőedényre fektetjük, alaposan besózzuk, a belsejét pedig borssal is ízesítjük. Azokon a részeken, ahol a só lecsúszna róla, a kezünk segítségével kenjük át a bőrt egy kis vízzel, így majd rá fog ragadni. Ezután hasra fordítjuk. Ha van kerámia sütőformánk, például kuglófforma, akkor azt a malac alá tehetjük, így meg tudjuk támasztani, és a hő is át tudja járni jól belülről is, hiszen a forma felmelegszik.

Ezután 250 fokos kemencébe toljuk a malacot, és kb. 2-2,5 óra alatt pirosra sütjük. Egy órával azelőtt, hogy kivennénk, dobunk mellé pár szem krumplit is. Ezeket megsózzuk, és alufóliába csomagoljuk. Így kerülnek a kemencébe.

A salátához a póréhagymákat félbevágjuk, majd félkarikára vágjuk. Ezután alaposan átmossuk. Érdemes kétszer is átöblíteni hideg vízzel. Ha már szép tiszta, akkor leszűrjük, és egy nagyobb tálba rakjuk. Mellé kerül a túró, illetve a kukorica. A kukoricát és a hagymát sózzuk, a túrót meglocsoljuk bőségesen tökmagolajjal. Az egészet a kezünk segítségével átkeverjük, és borecettel is meglocsoljuk.

A sült malac mellé tálaljuk a burgonyával együtt.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!