Sült malac póréhagyma-salátával

Gasztro

Sült malac póréhagyma-salátával

Hancsik Edit receptje

Hozzávalók

  • 1 egész malac
  • bors

Póréhagyma-saláta:

  • 2 szál póréhagyma
  • 40 dkg főtt kukorica
  • 45 dkg rögös túró
  • 3-4 ek borecet
  • tökmagolaj

A tálaláshoz:

  • Héjában sült burgonya

Elkészítés

A malacot egy nagy sütőedényre fektetjük, alaposan besózzuk, a belsejét pedig borssal is ízesítjük. Azokon a részeken, ahol a só lecsúszna róla, a kezünk segítségével kenjük át a bőrt egy kis vízzel, így majd rá fog ragadni. Ezután hasra fordítjuk. Ha van kerámia sütőformánk, például kuglófforma, akkor azt a malac alá tehetjük, így meg tudjuk támasztani, és a hő is át tudja járni jól belülről is, hiszen a forma felmelegszik.

Ezután 250 fokos kemencébe toljuk a malacot, és kb. 2-2,5 óra alatt pirosra sütjük. Egy órával azelőtt, hogy kivennénk, dobunk mellé pár szem krumplit is. Ezeket megsózzuk, és alufóliába csomagoljuk. Így kerülnek a kemencébe.

A salátához a póréhagymákat félbevágjuk, majd félkarikára vágjuk. Ezután alaposan átmossuk. Érdemes kétszer is átöblíteni hideg vízzel. Ha már szép tiszta, akkor leszűrjük, és egy nagyobb tálba rakjuk. Mellé kerül a túró, illetve a kukorica. A kukoricát és a hagymát sózzuk, a túrót meglocsoljuk bőségesen tökmagolajjal. Az egészet a kezünk segítségével átkeverjük, és borecettel is meglocsoljuk.

A sült malac mellé tálaljuk a burgonyával együtt.

Ajánljuk még:

Gombás gofri

A gofrit legtöbben édes változatban ismerik, de ha van odahaza egy kipróbált gofrisütőnk, akkor egyszerűen és gyorsan tudunk különleges vacsorát pattintani. Olyant, ami mindenki tetszését elnyeri: látványos, könnyű, finom, és mégis laktató. Tehát elő a gofrisütővel, és kezdődhet a móka! Természetesen másféle feltétekkel is elkészíthetjük: sajttal, tejföllel, zöldséges-húsos raguval.