Hozzávalók:
Sült bab
- 50 dkg nagyszemű bab
- 3 db zöldpaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk pirospaprika
- 20 dkg füstölt szalonna
- só
- 3 szem koktélparadicsom
- 1,5 dl paradicsomlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek kacsazsír
Kenyérlángos:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- kb. 3 dl langyos víz
- só
- friss rozmaring
- kacsazsír
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Főzés előtt a vizet leöntjük róla, majd tiszta, sós vízben puhára főzzük. Ne tegyünk rá sok vizet, csak annyit, amennyi éppen ellepi.
Közben a füstölt szalonnát felaprítjuk, majd a zsírját lassú tűznél kisütjük. A vöröshagymát és paprikát felkarikázzuk, majd a szalonnazsíron megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a paradicsomokat és a paradicsomlevet, majd összeforraljuk. Ha a bab elkészült, összekeverjük a lecsóval, és egy tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük. 180 fokos sütőben, kb. fél óra alatt készre sütjük.
A kenyérlángoshoz az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, hozzáadjuk a cukrot, illetve egy evőkanál lisztet. Ezután hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy felfusson. Ha már szép habos, akkor elkeverjük kb. 15 dkg liszttel, rövid ideig dagasztjuk, majd megvárjuk, hogy újra habosodjon.
Ha megkelt, bedagasztjuk a tésztát a maradék liszttel. Laza, lágy tésztát kell kapnunk a végére. Ha már sima a felülete, letakarjuk, és megkelesztjük langyos helyen.
Ha már jó levegős, akkor egy kacsazsírral kikent tepsibe öntjük a tésztát, majd tíz percet pihentetjük. Ezután a kezünkkel kicsit megnyomkodjuk, majd a felületét is megkenjük sós kacsazsírral, és megszórjuk rozmaringgal. Közben felmelegítjük a sütőt 190 fokra, és beteszünk egy edényben vizet, hogy pára képződjön, mire berakjuk majd a kenyérlángost. Szép aranybarnára sütjük.
Ajánljuk még: