Hozzávalók:
A húshoz:
- 4 kg oldalas (egyben)
- 1 ek színes bors
- 1 tk koriander
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk mustár
- csípős paprika ízlés szerint
- 1 ek méz
- 1 tk só
- 1 ek olívaolaj
A sütéshez:
- 15 dkg sertészsír
- 2 dl sör
A sörmártáshoz:
- 1,5 l vadmálnás sör
- 5 dkg vaj
- 1 kanál méz
- só
- csili ízlés szerint
- 1 db körte
- 1 db vöröshagyma
Elkészítés:
Elsőként a fűszerkeveréket készítjük el. A fűszereket egy mozsárban összetörtjük a mézzel, a mustárral, az olívaolajjal és a sóval együtt. Fontos, hogy jól összedolgozzuk az egészet. Ha elkészültünk, akkor az oldalas húsosabb felét alaposan bekenjük a keverék egyik felével. Jól bele is masszírozhatjuk a húsba. Egy nagyobb tepsit alaposan kikenünk sertészsírral, erre fektetjük rá a húst a fűszerezett felével lefelé. Ezután a másik oldalát, a csontosabbat is befűszerezzük.
Ha elkészültünk, néhány evőkanál zsírt kanalazunk a hús tetejére, ez sütés közben majd le fog olvadni róla. A tepsi aljára sört öntünk, vigyázva arra, hogy a pácot ne mossuk le a húsról!
Előmelegített 220 fokos sütőben 20-30 perc alatt kérget sütünk a húsra. Ha az egész átmelegedett és kívülről kicsit megsült, visszavesszük a hőfokot 140 fokra, és lassan készre sütjük. Ez nagyjából 5-6 órát vesz igénybe, attól függően, hogy milyen a hús.
Míg a hús sül, elkészíthetjük a sörmártást. Ehhez először a vajat megolvasztjuk, majd adunk hozzá egy evőkanál mézet. Ha kezd karamellás illata lenni, akkor hozzáöntünk másfél liter vadmálnás sört. Sózzuk, majd chilivel ízesítjük. Ezután nagy lángon forraljuk, míg be nem sűrűsödik. Természetesen forrás közben az alkohol is elpárolog majd belőle, így az ételt gyerekek is fogyaszthatják!
Egy körtét és egy szem hagymát felkockázunk, és ezt is a mártáshoz adjuk, ha már szépen forr, ezzel különleges, csatnis ízt adhatunk neki. Ha megfőtt a zöldség és a gyümölcs, botmixerrel krémesítjük az egész mártást. A sült hússal tálaljuk.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: