Gasztro

Sopszka zöldsaláta ágyon

Sopszka saláta, ahogy Borbás Marcsi készíti

A sopszkasaláta legfontosabb összetevői az uborka, a paradicsom és a szirene, ami egy nagyon finom juhsajt. Ezenfelül kerülhet bele vöröshagyma, paprika, olívabogyó és petrezselyem is, de természetesen erre az ételre is igaz, hogy ahány bolgár család, annyiféle változat. Én nagyon szeretem a harsogó, zöld salátaleveleket, így azokból is kevertem hozzá.

Hozzávalók (2 személyre)

  • ½ kígyóuborka
  • 6 szem koktélparadicsom
  • 2 karika vöröshagyma
  • 6-8 szem olívabogyó
  • 4 szál petrezselyem
  • fél csomag „Zabosfai szeretet” salátakeverék
  • 8 dkg szirene
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek fehérborecet

Elkészítés

Az uborkát és a paradicsomot megmossuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. A vöröshagymát pici kockákra aprítjuk. Ezután lesózzuk a zöldségeket, de csak óvatosan. Kb. 10 perc múlva hozzákeverjük az olívabogyót, a leveleire szedett petrezselymet, és ízesítjük az olajjal és a borecettel. Egy csinos tálat kibélelünk a salátakeverékkel, ráhalmozzuk a többi zöldséget, majd a tetejére reszeljük a sajtot.

Ha nem tudunk szirenét szerezni, helyettesíthetjük jó minőségű fetával is.

Frissen fogyasztjuk.

  A megjelenést a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.

Ajánljuk még:

Legbecsesebb örökségem – gyermekkorom húsvétjairól

Imádságos vidékről származom, ahol a hit a falu mindennapjainak formálója volt, így húsvétkor is szorosan egybefonódtak a szent és a profán készülődés elemei. Minél távolabb kerülök tőle, annál elevenebbé válik bennem a gyermekkor. Különösen az ünnepi időszakok: a lázas készülődés, a mindennek értelmet adó magyarázatok, a közös várakozás és az a belső pompa, amivel lelkünk valóban ünnepi fénybe borult.