Somogyi libapörkölt

Gasztro

Somogyi libapörkölt

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A pörkölthöz:

  • 4,5 kg-os liba
  • 35 dkg vöröshagyma
  • 2 szem paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 evőkanál őrölt paprika
  • fél evőkanál só
  • fél teáskanál őrölt bors
  • fél teáskanál majoránna
  • fél fej fokhagyma

A galuskához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 4 tojás
  • 6 dl víz
  • 2 teáskanál só

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Veszünk egy 4,5 kg-os libát, azt lebőrözzük és kicsontozzuk. A csontot felrakjuk alaplének (só, bors ízlés szerint).  Legalább 4 órát főzzük. A bőrét és a zsírját lekockázzuk és kisütjük. A kicsontozott (kb. 2,5 kg-os) libahúst 2×2 cm-es kockára vágjuk.

Az előkészített libazsírban aranysárgára lepirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a lekockázott húst, és tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát.
Megszórjuk őrölt paprikával, sóval, borssal, és tisztított, apróra vágott fokhagymával fűszerezzük. Felöntjük az alaplével, hogy a húst ellepje. A főzés közben elpárolgott alaplevet pótoljuk, és az ételt készre főzzük. Mielőtt elkészülne, belerakjuk a majoránnát és a libamájat.

A galuskához az alapanyagból közepesen lágy masszát keverünk. Bő, lobogó sós vízben (4-5 liter vízhez 3 teáskanál sót és 1-2 evőkanál olajat adunk) több részletben kifőzzük a galuskát. Tálból, kanállal szaggatjuk ki. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük, és tálba tesszük a kész galuskát.

 A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.