Gasztro

Skót tojás

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók

  • 5 db 6 perces főtt tojás
  • 50 dkg darált mangalica-lapocka
  • 1 csokor petrezselyem
  • friss rozmaring
  • 1 fej salottahagyma
  • 1 kk. cayenne bors
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek. dijoni mustár

A panírozáshoz:

  • 2 db egész tojás
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg kenyérmorzsa

A sütéshez: étolaj

A tálaláshoz: házi majonéz

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Ehhez a recepthez használhatunk kemény tojást is, de érdemes 6 perces tojással is kipróbálni, úgy lesz a legfinomabb.

A darált húst összedolgozzuk a finomra vágott hagymával, a fűszerekkel és a mustárral. Ízlés szerint sózzuk. Ezután 10 dkg-os adagokra osztjuk a húst, majd adagonként kiterítjük egy folpackra. A közepére helyezzük a főtt, megpucolt tojást, majd becsomagoljuk. Fontos, hogy a hús egyenletesen vegye körbe a főtt tojást. Ezután bepanírozzuk a szokásos módon. Lisztbe, felvert tojásba és kenyérmorzsába forgatjuk. Közepesen meleg olajban szép pirosra sütjük. Házi majonézzel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Legbecsesebb örökségem – gyermekkorom húsvétjairól

Imádságos vidékről származom, ahol a hit a falu mindennapjainak formálója volt, így húsvétkor is szorosan egybefonódtak a szent és a profán készülődés elemei. Minél távolabb kerülök tőle, annál elevenebbé válik bennem a gyermekkor. Különösen az ünnepi időszakok: a lázas készülődés, a mindennek értelmet adó magyarázatok, a közös várakozás és az a belső pompa, amivel lelkünk valóban ünnepi fénybe borult.