Selymes ízharmóniák a baracklekváron túl

Gasztro

Selymes ízharmóniák a baracklekváron túl

Íz-ötvözeteket mutatunk, amelyek a sárgabarackkal ölelkezve a legfinomabbak. Mert baracklekvár nélkül nincs kamra. De ha bőven terem, akkor kell belőle varázsalt, olyasmi, amitől a barack új arcát ismerjük meg. Zellerrel, hagymával, chilivel, a grillezés elmaradhatatlan kísérője. Apró piros ribizligyöngyökkel, tejberizs és grízes tészta mellé. Vagy illatos rozmaringgal, húsok mellé, vagy egy könnyű pohárdesszertbe.

Barack-zeller csatni

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 60 dkg sárgabarack
  • 1 csomó újhagyma
  • 1 közepes zeller
  • 1 kis chili
  • 2 evőkanál borecet
  • csipetnyi só
  • ½ kiskanál curry
  • 10 dkg barnacukor

Elkészítés

A zellert megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és sós vízben 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a szintén kis kockákra aprított sárgabarackot, újhagymát, chilit. Ráöntjük a borecetet, curryvel és barnacukorral ízesítjük és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 20-25 percig főzzük. Azon forrón kis üvegekbe töltjük. Hűtőszekrényben 3-4 hétig eltarthatjuk.

 

Tovább olvasok

Rozmaringos baracklekvár

Hozzávalók

  • 1 kg érett sárgabarack
  • 5 dkg aszalt barack
  • 3-4 ágacska rozmaring
  • 1 citrom
  • 50 dkg cukor
  • üvegenként késhegynyi tartósítószer

Rozmaringos sárgabaracklekvár – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

Az érett sárgabarackot kimagozzuk és kézzel összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a cukrot, belefacsarjuk a citrom levét és lassan rotyogtatva 8-10 percig főzzük. Beleszórjuk a kis kockára vágott aszalt barackot, beledobjuk a rozmaring-ágacskát és most már együtt főzzük tovább, míg kellően besűrűsödik. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk. Az üvegeket gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük hűlni.

Ribizli-sárgabarack dzsem

Hozzávalók

  • 1 kg sárgabarack
  • 1 citrom leve
  • 30 dkg ribizli
  • 1 kg befőzőcukor

Ribizli-sárgabarack dzsem – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A sárgabarackot megtisztítjuk, kimagozzuk és apró darabokra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a befőzőcukrot és folyamatosan kevergetve kb. 10 percig főzzük. Ekkor beletesszük a leszemezett ribizlit, még néhány percig együtt forraljuk, majd azon melegében üvegekbe merjük. Gondosan lezárva szárazgőzben hagyjuk kihűlni.