Barack-zeller csatni
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 60 dkg sárgabarack
- 1 csomó újhagyma
- 1 közepes zeller
- 1 kis chili
- 2 evőkanál borecet
- csipetnyi só
- ½ kiskanál curry
- 10 dkg barnacukor
Elkészítés
A zellert megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és sós vízben 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a szintén kis kockákra aprított sárgabarackot, újhagymát, chilit. Ráöntjük a borecetet, curryvel és barnacukorral ízesítjük és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 20-25 percig főzzük. Azon forrón kis üvegekbe töltjük. Hűtőszekrényben 3-4 hétig eltarthatjuk.
Rozmaringos baracklekvár
Hozzávalók
- 1 kg érett sárgabarack
- 5 dkg aszalt barack
- 3-4 ágacska rozmaring
- 1 citrom
- 50 dkg cukor
- üvegenként késhegynyi tartósítószer
Rozmaringos sárgabaracklekvár – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az érett sárgabarackot kimagozzuk és kézzel összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a cukrot, belefacsarjuk a citrom levét és lassan rotyogtatva 8-10 percig főzzük. Beleszórjuk a kis kockára vágott aszalt barackot, beledobjuk a rozmaring-ágacskát és most már együtt főzzük tovább, míg kellően besűrűsödik. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk. Az üvegeket gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük hűlni.
Ribizli-sárgabarack dzsem
Hozzávalók
- 1 kg sárgabarack
- 1 citrom leve
- 30 dkg ribizli
- 1 kg befőzőcukor
Ribizli-sárgabarack dzsem – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A sárgabarackot megtisztítjuk, kimagozzuk és apró darabokra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a befőzőcukrot és folyamatosan kevergetve kb. 10 percig főzzük. Ekkor beletesszük a leszemezett ribizlit, még néhány percig együtt forraljuk, majd azon melegében üvegekbe merjük. Gondosan lezárva szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Ajánljuk még: