Hozzávalók
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 púpos ek. liszt
- 2-3 fej vöröshagyma
- 1 ek. cukor
- 0,5 dl ecet (5%-os)
- 1 kk. fűszerpaprika
- 6 db tojás
- só
Elkészítés
A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, majd beirdaljuk, hogy kakastaréj-formát kapjunk. Ezután egy kisebb lábosban megsütjük. A megpirult szalonnacsíkokat kivesszük, majd a zsírjában üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Rátesszük a lisztet, amit rózsaszínre pirítunk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A régi öregek ezután hideg vízzel öntötték fel, de ha van otthon, használhatunk hozzá hús- vagy zöldség alaplevet is. Ezután cukorral, sóval és ecettel ízesítjük.
Végül hozzáütjük a tojásokat a következő módon: fejenként egy tojást elkeverünk a mártással, ezzel sűrítjük tovább, akárcsak a tojáslevest. Ezután személyenként egy újabb tojást egészben ütünk bele, ekkor már nem keverjük. Az egészben hagyott tojásokra ráhúzzuk a mártást, majd lekapcsoljuk alatta a lángot, és lefedve állni hagyjuk további öt percig. Így az egészben hagyott tojások sárgája folyékony marad. Utána úgy tálaljuk, hogy mindenkinek jusson egy egész tojás és egy-két szelet szalonna. Frissen, forrón fogyasztjuk.
Ajánljuk még: