Sarkantyúka csipsz – ropogós, zöld és ellenállhatatlan

Gasztro

Sarkantyúka csipsz – ropogós, zöld és ellenállhatatlan

Azt, hogy a sarkantyúka virága, levele, éretlen magja mi mindenre jó, azt sokan tudják. De hogy a leveleiből csipszet is süthetünk, azt talán kevesen. És ha kipróbáljuk, ezzel a nekem bevált módszerrel aztán zsenge csalánlevélből, labodából, pitypanglevélből, spenótból vagy vérsóskából is süthetünk csipszet. Csipszet, amit nem sújt csipszadó.

A sarkantyúka egy egyszerűen termeszthető, kedves növény, amit köztesnövényként szoktak ültetni a zöldségeskertbe. Kissé csípős, tormára emlékeztető ízű leveleit salátákban, fűszervajban használhatjuk fel. Virágai szintén a salátástálba kívánkoznak, de megtölthetjük őket zöldségkrémmel a hidegtálra, dörzsölhetünk a mozsárban narancsszínű, aromás cukrot. Készülhet belőle pesztó, házasíthatjuk sárgadinnyével, mirabellával – ami a nem túl kedves fosószilva nevet is viseli.

Éretlen magjait fűszeres-ecetes lében érlelve a kaprihoz hasonló finomságot kaphatunk.

Ez a felsorolás csak egy szelete annak a hatalmas palettának, amit a sarkantyúka kínál nekünk. Hamarosan talán gyógynövénnyé is válik: folynak a kísérletek a benne rejlő, széles spektrumú antibiotikum hasznosításával kapcsolatban.

 

Tovább olvasok

De addig is készítsünk belőle csipszet ropogós zöld leveleiből, melyek annyira ellenállhatatlanok! Ehhez szedjünk 30-40-50 levelet. Forgassuk meg őket fűszeres olajban. Nekem a só, chilipehely, szurokfű, kakukkfű kombináció vált be, de ki-ki választhatja a kedvenc fűszereit. Jól illik hozzá a gyros-fűszerkeverék is, vagy akár a fokhagymapor. A fűszeres olajban megfürdetett leveleket fektessük egymás mellé sütőpapírral borított tepsibe. Előmelegített sütőben, 160 fokon 5-8 percig süssük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Mivel a levelek és a sütők sem egyformák, ezért sose hagyjuk magára! Ez tipikusan nem az az ételfajta, hogy „bedobom a sütőbe, aztán majd ránézek, és kész”. A ropogósra sült csipsz és a koromfekete, érintésre porrá hulló levelek közt nincs egy üzenetnyi különbség.

Vagyis ez azt jelenti, hogy az ilyen levelek sütését folyamatosan felügyelni, nyomon követni kell. Egyetlen pillanatra sem lankadhat a figyelmünk. A személyes tapasztalat mondatja velem, mert nekem sikerült egy tepsi szétégett levelet alkotnom, csupán egyetlen üzenetem megválaszolásával.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

De ha résen vagyunk, és minden szépen alakul, akkor néhány perc elteltével elkészülnek az illatos csipszek. Elropogtathatjuk magában, lehetnek levesbetétei egy zöldségkrémlevesnek, tehetjük zöldségpürére koronának. Ha sikert arattak, akkor próbálkozhatunk másféle levelekkel is, hasonló módon.

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.