Sajtos sült karfiol

Gasztro

Sajtos sült karfiol

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 dkg Magyar Vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk durvára őrölt bors
  • 1 kk kurkuma
  • ½ kk szerecsendió
  • 5 dkg Magyar Trappista Sajt
  • a tálaláshoz Magyar Tejföl és friss petrezselyem

 

Tovább olvasok

 

A karfiolt alaposan megmossuk, majd hagyjuk megszáradni. Egy éles késsel szeleteket vágunk belőle. A szeleteket és a leeső részeket is sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és besózzuk. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük az olívaolajjal, a borssal, a kurkumával, a szerecsendióval. Ezzel a fűszeres keverékkel alaposan bekenjük a karfioldarabokat. 180 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt puhára sütjük. Ha már szépen kezd pirulni, akkor lereszeljük a sajtot.

 

A tepsit kivesszük a sütőből, és a karfiolt megszórjuk a sajttal. Ezután rövid időre visszatesszük az egészet a sütőbe. Ha a sajt elolvadt, és kicsit meg is pirult, készen is van az étel. Tejföllel és friss petrezselyemmel tálaljuk.

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

A zellerpüré felmagasztalása

A zellerpüré nem hivalkodó. Megbújik a tányéron, ügyet sem vetünk rá a pecsenye mellett. Ám az ínyenc tudja, hogy nem ok nélkül kerül a háttérbe. Oly elemi erővel borzolja össze az ízeket, olyan finom íz-összhangot teremt, amit nem is lehet szavakkal körülírni. Sőt, elképzelni is csak nagy gyakorlattal. Amikor beköszöntenek a hűvös napok, szeretem a tejszínnel vagy vajjal, esetleg leheletnyi szerecsendióval finomított, a nyelven olvadó zellerpürét kínálni a húsételek mellé. Vacsoraételként pedig magában is megállja a helyét, kevés sajttal, vagy némi zöldség büszke társaságában.