Rózsavajgyertya, salátavirágok, sziromdísz a tányéron: ehető virágok téli ünnepekre

Gasztro

Rózsavajgyertya, salátavirágok, sziromdísz a tányéron: ehető virágok téli ünnepekre

Aki év közben hozzászokott, hogy ehető virágokkal tegye gazdagabbá és ünnepélyessé az étkezéseket is, nem kell lemondania erről télen sem. Mutatok pár tippet, hogyan lehet a nyári kert velünk együtt a téli ünnepeken is!

Nézzünk körül a szárított virágok között! A körömvirág nem csak gyógyteának jó, belesüthetjük pogácsába, belegyúrhatjuk a metéltbe. A ragyogó sárga szirmokkal ízesíthetünk mindenféle zöldségkémet. Nálunk nagy kedvenc az olívaolajon pirított vöröshagymával, citrommal és körömvirággal ízesített krumplikrém.

Krumplikrém körömvirággal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A levendulát őröljük meg a kávédarálóban ugyanannyi cukorral együtt. Az így kapott intenzív illatú cukorral készülhet piskóta, gyúrhatunk vele linzert. Kerülhet kávéba, teába, almalevesbe. Aki levendulakedvelő, azt el fogja varázsolni! Akár csinos üvegbe téve, ajándékba is készülhet.

Szárított virágok az ünnepekre – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A bodzavirág, búzavirág, rózsaszirom, kerülhet sütemény tetejére díszítésként. Csak úgy rászórva, vagy a tészta egy részét befedve. Az elmúlt évek egyik nyertes országtortája, a Kikelet, ilyen szirmokból viselt keskeny karimát. Használhatjuk tányérdísznek, mint a nagy séfek, néhány színes szirom a legegyszerűbb ételt is feldobja.

Virágok ünnepi salátában – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

A rózsaszirom, ha jól szárítottuk és tároltuk, isteni aromákat őriz. A megőrölt szirmokba hempergethetünk kekszgolyót, vagy kerülhet a keksz tésztájába belőle. Szép és aromás lesz, ha a cukormázzal egyesül.

Rózsavaj készül – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ha nagyon kedves vendég érkezik, szívesen készítek a beszélgetős estéhez vajgyertyát. A rózsás változathoz a vajat felmelegítem, beleszórom az apróra vágott vagy megőrölt rózsaszirmokat. Vagy mindkettőt, hogy minél szebb és minél finomabb legyen. A tűzről levéve egy kiskanálnyi mézzel elkeverem, és egy mini papírpohárba töltöm. Amikor a vaj még olvadt, belemártom a kanócnak való madzagot, és néhány percre a fagyasztóba teszem, hogy hirtelen megdermedjen. Beleállítom a szilárdulni készülő vajgyertyába, és egy napra behűtöm.

Rózsavaj gyertya – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Amikor előveszem, gyümölcsökkel, friss kaláccsal együtt kerül a kistányérra. Meggyújtjuk, és amíg szépen olvasztja a rózsaaromás vajat, mártogatjuk bele a kalácsfalatokat, és könnyű rozét kortyolunk a nyári emlékekhez.

Rózsavaj gyertya – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Készítettünk nyáron virágszörpöt? Pároljunk benne almát, és isteni desszertté válik, ha megtöltjük, vagy köretként kínáljuk az ünnepi szárnyas pecsenye mellé. De ízesítheti a gyümölcslevest, a desszertkrémet, és tortazselé por, valamint néhány gyümölcs segítségével pompás zselédesszertté válhat.

Virágszirommal főtt gyümölcs – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ha idejében gondoltunk rá, akkor a kertben vagy a balkonon aprófejű, színes árvácskák virítanak. Ezekkel gazdagíthatjuk a salátákat, vagy egy egész, viráglekvárral megkent tortát beboríthatunk velük. Jöhet a virágszörp-zselé, és máris kész egy tüneményes, kertet idéző alkotás! És már most jegyezzük fel, hogy jövőre el ne maradjon az ősz végén az árvácskákról való gondoskodás!

Virágkonfetti, tortán – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ne feledjük, hogy csak tiszta, vegyszermentes virágokat használhatunk fel. Ha nem magunk szárítottuk, akkor a gyógynövényboltban, teának árusított virágokkal biztosan nem hibázhatunk. Amiről pedig nem tudjuk biztosan, hogy ehető, azokat hagyjuk meg csupán a szem gyönyörűségére.

Szárított virágszirmok tésztában – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.