Nézzünk körül a szárított virágok között! A körömvirág nem csak gyógyteának jó, belesüthetjük pogácsába, belegyúrhatjuk a metéltbe. A ragyogó sárga szirmokkal ízesíthetünk mindenféle zöldségkémet. Nálunk nagy kedvenc az olívaolajon pirított vöröshagymával, citrommal és körömvirággal ízesített krumplikrém.
Krumplikrém körömvirággal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A levendulát őröljük meg a kávédarálóban ugyanannyi cukorral együtt. Az így kapott intenzív illatú cukorral készülhet piskóta, gyúrhatunk vele linzert. Kerülhet kávéba, teába, almalevesbe. Aki levendulakedvelő, azt el fogja varázsolni! Akár csinos üvegbe téve, ajándékba is készülhet.
Szárított virágok az ünnepekre – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A bodzavirág, búzavirág, rózsaszirom, kerülhet sütemény tetejére díszítésként. Csak úgy rászórva, vagy a tészta egy részét befedve. Az elmúlt évek egyik nyertes országtortája, a Kikelet, ilyen szirmokból viselt keskeny karimát. Használhatjuk tányérdísznek, mint a nagy séfek, néhány színes szirom a legegyszerűbb ételt is feldobja.
Virágok ünnepi salátában – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A rózsaszirom, ha jól szárítottuk és tároltuk, isteni aromákat őriz. A megőrölt szirmokba hempergethetünk kekszgolyót, vagy kerülhet a keksz tésztájába belőle. Szép és aromás lesz, ha a cukormázzal egyesül.
Rózsavaj készül – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ha nagyon kedves vendég érkezik, szívesen készítek a beszélgetős estéhez vajgyertyát. A rózsás változathoz a vajat felmelegítem, beleszórom az apróra vágott vagy megőrölt rózsaszirmokat. Vagy mindkettőt, hogy minél szebb és minél finomabb legyen. A tűzről levéve egy kiskanálnyi mézzel elkeverem, és egy mini papírpohárba töltöm. Amikor a vaj még olvadt, belemártom a kanócnak való madzagot, és néhány percre a fagyasztóba teszem, hogy hirtelen megdermedjen. Beleállítom a szilárdulni készülő vajgyertyába, és egy napra behűtöm.
Rózsavaj gyertya – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Amikor előveszem, gyümölcsökkel, friss kaláccsal együtt kerül a kistányérra. Meggyújtjuk, és amíg szépen olvasztja a rózsaaromás vajat, mártogatjuk bele a kalácsfalatokat, és könnyű rozét kortyolunk a nyári emlékekhez.
Rózsavaj gyertya – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Készítettünk nyáron virágszörpöt? Pároljunk benne almát, és isteni desszertté válik, ha megtöltjük, vagy köretként kínáljuk az ünnepi szárnyas pecsenye mellé. De ízesítheti a gyümölcslevest, a desszertkrémet, és tortazselé por, valamint néhány gyümölcs segítségével pompás zselédesszertté válhat.
Virágszirommal főtt gyümölcs – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ha idejében gondoltunk rá, akkor a kertben vagy a balkonon aprófejű, színes árvácskák virítanak. Ezekkel gazdagíthatjuk a salátákat, vagy egy egész, viráglekvárral megkent tortát beboríthatunk velük. Jöhet a virágszörp-zselé, és máris kész egy tüneményes, kertet idéző alkotás! És már most jegyezzük fel, hogy jövőre el ne maradjon az ősz végén az árvácskákról való gondoskodás!
Virágkonfetti, tortán – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ne feledjük, hogy csak tiszta, vegyszermentes virágokat használhatunk fel. Ha nem magunk szárítottuk, akkor a gyógynövényboltban, teának árusított virágokkal biztosan nem hibázhatunk. Amiről pedig nem tudjuk biztosan, hogy ehető, azokat hagyjuk meg csupán a szem gyönyörűségére.
Szárított virágszirmok tésztában – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: