Rózsás-rizses rétes

Gasztro

Rózsás-rizses rétes

Sok-sok kísérlet előzte meg e rétes születését. És íme, egy hamisítatlan rózsa-ízű rétes, amelyben a rózsa több formában is megjelenik: ízben, illatban, kandírozva!

Hozzávalók

  • 1 csomag (8 lap) réteslap
  • 7 dl tej
  • 5 dl rózsaszörp
  • 30 dkg rizs
  • csipetnyi só
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojás
  • 0,5 dl étolaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 30-40 kandírozott rózsaszirom

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Elkészítés

A megmosott rizst csipetnyi sóval és a rózsaszörppel ízesített tejben folyamatosan kevergetve megfőzzük, kihűtjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük és a tojásokat is belekeverjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Egy réteslapot tiszta konyharuhára fektetünk, kevés olajjal megspricceljük. Ráhelyezzük a másik lapot, zsemlemorzsával megszórjuk, elterítjük rajta a rizses massza egynegyedét. Kandírozott rózsaszirmokat rakosgatunk rá, majd a rétest felcsavarjuk és sütőpapírral borított tepsire fektetjük.

Ha mind a négy rúd elkészült, olajjal lekenjük és előmelegített sütőben 220 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Rózsás porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp: Növényi tejjel is elkészíthető!

 

Ajánljuk még:

Nálatok kié a csirkeláb? Avagy a csirke legyen egész, a család pedig boldog!

Ahogyan öregszem, egyre inkább hiszek abban, hogy szükségünk van olyan rituálékra és megszokásokra, amik csak a mi családunkra jellemzők. Így aztán számomra természetes, hogy az anyám vasárnapi asztalát körüllengő szokásjogi rendszerben a mai napig mindenki számára egyértelmű, kit melyik húsdarab illet a csirkepörköltes lábosból…