Gasztro

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.

Hozzávalók

  • 1 szép méretes jégcsapretek
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • 8 dkg pirított tökmag

Elkészítés

A meghámozott vagy alaposan megmosott retket uborkagyalun legyaluljuk, megsózzuk. Fél órán át állni nagyjuk, majd kissé megnyomkodjuk, hogy a retekszeletek megpuhuljanak.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Csinosan elterítjük egy tálon, rászórjuk a darabokra tépett vagy vágott retekleveleket.

Megöntözzük balzsamecettel, rácsorgatjuk a tökmagolajat és pirított tökmaggal megszórva máris kínálhatjuk előételként, vagy akár salátaként pecsenye mellé.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: