Hozzávalók
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 3 ek tejföl
Töltelék:
- 1 kg alma
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliapuding
- fahéj ízlés szerint
- citromhéj
Dióhab:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
Elkészítés
A tésztához a vajat eldörzsöljük a liszttel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd pedig a tejföllel összeállítjuk a masszát. Ezután egy éjszakát pihentetjük.
Másnap a töltelékhez az almát meghámozzuk, majd beledörzsöljük a cukrot, és megvárjuk, hogy kiengedje a levét. Ezután kicsavarjuk, majd ízesítjük a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Mindenképpen kóstoljuk meg a tölteléket, és ízlésünknek megfelelően adjunk még hozzá cukrot, ha nem elég édes.
Közben a vaníliás pudingot az előírás szerint elkészítjük majd kihűtjük. Ezután összekeverjük az ízesített, reszelt almával.
A dióhabhoz a tojások fehérjét félkemény habbá verjük, majd beletesszük a porcukrot, és addig keverjük tovább, amíg fényes és krémes habot nem kapunk. Ezután óvatosan annyi darált diót forgatunk bele, amennyit felvesz. (Ha kicsit összeesik a hab, akkor már elegendő a dió.)
Végül összeállítjuk a süteményt. A tésztát lappá nyújtjuk, s egy közepes méretű, kivajazott, és lisztezett tepsibe vagy piteformába tesszük. A pudingos almatölteléket rásimítjuk a tésztára, majd rákenjük a dióhabot is. 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.