Recept, amit nem kell újragondolni: a klasszikus habos almás pite

Gasztro

Recept, amit nem kell újragondolni: a klasszikus habos almás pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 3 ek tejföl

Töltelék: 

  • 1 kg alma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliapuding
  • fahéj ízlés szerint
  • citromhéj

Dióhab: 

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió

Elkészítés

A tésztához a vajat eldörzsöljük a liszttel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd pedig a tejföllel összeállítjuk a masszát. Ezután egy éjszakát pihentetjük.

Másnap a töltelékhez az almát meghámozzuk, majd beledörzsöljük a cukrot, és megvárjuk, hogy kiengedje a levét. Ezután kicsavarjuk, majd ízesítjük a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Mindenképpen kóstoljuk meg a tölteléket, és ízlésünknek megfelelően adjunk még hozzá cukrot, ha nem elég édes.

Közben a vaníliás pudingot az előírás szerint elkészítjük majd kihűtjük. Ezután összekeverjük az ízesített, reszelt almával.

A dióhabhoz a tojások fehérjét félkemény habbá verjük, majd beletesszük a porcukrot, és addig keverjük tovább, amíg fényes és krémes habot nem kapunk. Ezután óvatosan annyi darált diót forgatunk bele, amennyit felvesz. (Ha kicsit összeesik a hab, akkor már elegendő a dió.)

Végül összeállítjuk a süteményt. A tésztát lappá nyújtjuk, s egy közepes méretű, kivajazott, és lisztezett tepsibe vagy piteformába tesszük. A pudingos almatölteléket rásimítjuk a tésztára, majd rákenjük a dióhabot is. 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta. 

Ajánljuk még:

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.