Rántott padlizsán

Gasztro

Rántott padlizsán

Szikra Gabi receptje

Hozzávalók

A padlizsánhoz:

  • 2 db melegen füstölt padlizsán
  • 4 db tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rusztikus morzsa
  • só 

A paradicsomsalátához:

  • 50 dkg színes koktélparadicsom
  • 5 dl málnás fekete tea
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl facsart citromlé
  • 1 dl verjus
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só 

A tálaláshoz:

  • friss koriander
  • lime
  • tökmagolaj
  • bors
  • rukkola
  • érlelt sajt

Elkészítés 

A padlizsánt meleg füsttel megfüstöljük. Füstölő fával végezzük ezt a műveletet, vagy pedig faszénen. Ezután a padlizsánt úgy vágjuk hosszában félbe, hogy egyben maradjon. Megsózzuk és a szokásos módon panírozzuk. Lisztbe, felvert tojásba, majd rusztikus morzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban sütjük aranybarnára.

A paradicsomsalátához a koktélparadicsomokat leforrázzuk, majd a héjukat lehúzzuk. A pácléhez elkészítjük a teát, majd ízesítjük a cukorral, a citromlével, a verjus-vel és a fokhagymával. Sót is teszünk hozzá. A meghámozott koktélparadicsomokat ebbe a lébe áztatjuk be tálalásig néhány órára.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a padlizsánt gazdagon megszórva reszelt sajttal, valamint korianderrel és lime-mal frissítve. Mindenképpen locsoljuk meg egy kis tökmagolajjal is!

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!