Gasztro

Rákóczi túrós pohárdesszert

Bacsa Gábornak, az Input Kitchen & Bar séfjének receptje

 Hozzávalók:

Angolkrém:

  • 100 g tejszín
  • 100 g tej
  • 25 g tojássárga
  • 25 g kristálycukor
  • csipet só
  • ½ vaníliarúd

Túrómousse:

  • 200 g áttört túró
  • 200 g angolkrém
  • 50 g porcukor
  • reszelt citromhéj
  • 8 g zselatinlap
  • 400 g 35%-os tejszín habnak felverve

Meringue:

  • 55 g tojásfehérje
  • 50 g porcukor
  • 100 g kristálycukor
  • 25 g víz

Barackkrém

  • 125 g víz
  • 170 g 100%-os sárgabarackpüré
  • 3 g agar agar
  • 40 g porcukor

Morzsa

  • 50 g liszt
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g vaj
  • 25 g mandulaliszt

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az angolkrémhez a tojások sárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vanília kikapart magját, csipet sót, és kihabosítjuk. Beletesszük a tejet, tejszínt, és lassan 82 fokra melegítjük

A barackkrémhez mindent összekeverünk egy edényben, és felforraljuk. Amikor kihűlt és zselés állaga van, összeturmixoljuk.

A meringue-hez a tojásfehérjét csipet sóval elkezdjük habosítani. Mikor félkemény, hozzáadjuk a porcukrot, és kemény habbá verjük

A vizet a kristálycukorral 121 fokra melegítjük, és vékony sugárban a felvert habhoz csurgatjuk. Addig keverjük, míg teljesen kihűl.

A morzsához a egy tálba tesszük a hideg  hozzávalókat, és  morzsa állagú tésztát keverünk. Sütőben 180 fokon 10-12 percig sütjük. Mikor kihűlt összetörjük.

A mousse-hoz a zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. Kicsavarjuk, és a kb 40 fokos angolkrémbe keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, reszelt citromhéjat, és a porcukrot.

Simára keverjük, és hozzá keverjük óvatosan a tejszínhabot.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.